Pleegmoeder Charissa Bakema exposeert fotoserie 'Bijzonder gewoon'

Emmeloord - In Kunstuitleen Emmeloord opent op zaterdag 2 november de expositie ‘Bijzonder gewoon’ met foto’s die pleegmoeder Charissa Bakema de afgelopen vijf jaar van haar pleegzoon maakte. Aansluitend houdt Vitree – Flevoland een informatieavond over pleegzorg op maandag 4 november.

Precies op het moment dat de Week van de Pleegzorg begint, woont de 'Regenboogprins' – zijn bijnaam - vijf jaar bij Bakema en haar man. 

Intensief proces

Vijf bijzondere jaren waar in hun kleine gezin een intensief proces plaatsvond waarbij het (opnieuw) hechten een grote uitdaging was voor alle gezinsleden. Woede, verdriet en angst lagen in de eerste jaren direct onder het oppervlak van het leven van de pleegzoon. Een tijd ook waarin de jonge pleegouders veel tijd staken in het op één lijn krijgen van alle hulpverlening, informeel netwerk en school wat betreft de begeleiding van hun (autistische) pleegzoon. Met vallen en opstaan, is er na vijf jaar een goed evenwicht ontstaan. 

Gewoon en tóch niet doorsnee

De afgelopen vijf jaar legde pleegmoeder Bakema, die ook theaterregisseur is, met een gewone mobiele camera haar gezinsleven vast en deelde dit via Sociale Media. We zien een gezinsleven dat gewoon en tóch niet doorsnee is. Ze ontbijten, gaan naar school, doen alledaagse klusjes, vieren vakantie, wandelen en stoeien dat het een lieve lust is. Ze tekenen samen, en bezoeken graag musea, omdat de Regenboogprins van jongs af aan sterk de behoefte heeft om zijn ervaringen in tekeningen te vangen. Soms wordt er gemopperd, maar daarnaast wordt er eindeloos geknuffeld – zoveel en zolang als de Regenboogprins dat wil. De pleegouders observeren hun telg en denken na over iedere stap die kan leiden tot verdere groei naar volwassenheid en de verwerking van zijn opgedane trauma’s. Als kijker zien we de groeiende intimiteit van de onderlinge relatie die dit gezin heeft opgebouwd. We zien ook hoe de Regenboogprins langzaam deel wordt van zijn nieuwe familie en vriendenkring.

Bakema en haar man willen dingen die elke ouder zijn kind toewenst: dat hij mag opgroeien tot een volwassene die zonder oordeel naar zijn eigen geschiedenis kan kijken, die de veerkracht en talenten in zichzelf kent en herkent, die een aantal betrouwbare vrienden heeft en een paar goede intieme relaties met partner, familie en (pleeg)ouders. Dat lijkt zo gewoon en dat is het misschien ook. Maar het is ook bijzonder. Bijzonder gewoon dus!

Opening tentoonstelling

De opening van de tentoonstelling vindt plaats in de Kunstuitleen Emmeloord aan het Harmen Visserplein 2, tijdens de Week van de Pleegzorg en tijdens de Dag van de Kunstuitleen op zaterdag 2 november vanaf 10.00 uur.