Blussen met 4000 liter per minuut

Urk - De brandweer van Veiligheidsregio Flevoland heeft zaterdag op het haventerrein van Urk als eerste regio in Nederland een nieuw grootwatertransport in gebruik genomen.

Dat gebeurde met een demonstratie van het Urker brandweerkorps. Een aantal jaren terug droeg het Rijk de toen in gebruik zijnde watertransportsystemen over aan de regio’s. Deze systemen zijn inmiddels 30 jaar oud en behoorlijk verouderd. Reden om gezamenlijk als Brandweer Nederland te onderzoeken hoe de brandweer bij grootschalige inzetten het benodigde bluswater zo snel mogelijk kan transporteren van open water naar de incidentlocatie.

De brandweerkorpsen in Nederland kunnen nu kiezen uit drie systemen; een grootwatertransport-M (8000 ltr/min op afstand van 1500 meter), Grootwatertransport-G (4000 ltr/min op afstand van 3000 meter) of een slangencontainer/ aanhanger met GW-G pomp).

Overdracht

Flevoland is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het systeem door de leverancier Hytrans Fire Systems. Brandweer Flevoland heeft voor het model ‘GW-G’ gekozen. Bij de demonstratie op Urk was ook een van de landelijke droneteams aanwezig. Bij calamiteiten wordt steeds vaker een drone in gezet om te kijken welke aanpak het meest effectief en wenselijk is.