Lezing over de stadsboerderijen in Vollenhove

Vollenhove - Henk van Heerde houdt woensdag 16 oktober om 20.00 uur in het Stadsmuseum in Vollenhove een lezing over de stadsboerderijen in Vollenhove.

Vroeger hoorde bij elke havezate, ook binnen de stad, minstens één ‘bouwhuis’ dat verse melk, boter en eieren leverde aan het adellijke gezin op de havezate er naast. De boer was in dienst bij de jonker of baron. Maar de adel verdween, de boerderijen werden verkocht en er kwamen boerenknechten naar de stad om daar een klein boerderijtje te gaan beginnen. In de jaren 1920 stonden er meer dan vijftig van die stadsboerderijen, die vanwege de koemest zorgden voor veel nitriet en nitraat in het grondwater, dus in het opgepompte drinkwater. Pas in de jaren 1960 verdwenen de overgebleven actieve boeren met de ruilverkaveling.
 
In de presentatie wordt een beeld gegeven van de verdwenen boerderijen, en de sporen van de overgebleven boerderijen en bouwhuizen. In oktober zijn nog twee lezingen: donderdag 24-10 Donateursavond, met films over het paviljoen en woensdag 30-10 Vollenhove in oude foto’s.
 
Reserveren via reserveringen@chcvollenhove.nl of telefonisch tijdens openingsuren, maandag van 10.00 tot 14.00 uur en van woensdag tot zondag van 13.00 -17.00 uur, tel. 0527-244413. Aan de balie reserveren tijdens de openingsuren is natuurlijk ook mogelijk.