Sebastiaan Knoppert is goed in gas geven

Luttelgeest - Sebastiaan Knoppert weet hoe je beter wordt in je sport: ‘Trainen, trainen, trainen.’ Die arbeidsethos leverde de motorcrosser zijn eerste titel op. Komend seizoen zoekt de Luttelgeester het hogerop.

Als kampioen van de 125cc DMX Midden-Nederland mocht de 15-jarige Knoppert afgelopen zondag in het Brabantse Eersel meedoen aan de nationale titelstrijd. ‘Het ging redelijk’, klinkt het zuinigjes. Over twee manches werd hij elfde in een veld van veertig crossers, wat lang niet slecht is in zo’n sterk veld. Zegt vader Arie, trainer, mentor, monteur en financier van Sebastiaan. Hij schafte voor zijn zoon een motor aan, toen die een jaar of zes, zeven was. ‘Nee, Sebastiaan is nog lang niet zo goed als ik’, zegt hij lachend.

Maar de jonge motorcrosser van de Uiterdijkenweg timmert lekker aan de weg. Sebastiaan Knoppert reeg de podiumplaatsen afgelopen seizoen aaneen en liet zich zelfs door een polsbreuk niet uit het veld slaan. ‘Ik heb wel vaker wat gebroken. Dat hoort erbij.’ Twee, drie keer per week is hij ergens in Nederland op de crossbaan te vinden en hij traint wekelijks in de sportschool. Waar is hij echt goed in? ‘Weet ik niet’, zegt Sebastiaan. ‘Ja, gas geven.’ Vader Arie vindt dat zijn zoon safe rijdt. ‘Hij dondert niet vaak van de motor af.’

Eigenwijs

Ze zijn al twee keer eerder in Italië, onder Milaan, geweest om daar een week lang in de winterperiode te trainen. De crossbanen in Nederland zijn dan gesloten, maar in Italië kun je zeven dagen per week aan de bak op professionele banen. Over een paar maanden gaan ze weer. Arie traint zijn zoon grotendeels zelf. Met een grijns: ‘Sebastiaan is soms een beetje eigenwijs. Hij neemt niet zoveel van me aan.’ Voor de rest is de zandbaan in Nunspeet in de winter een geliefde trainingsplek. Dan schrijft de kampioen van Midden-Nederland zich regelmatig in voor een officiële training.

In 2020 stijgt Sebastiaan Knoppert, leerling van het Vakcollege Noordoostpolder, weer een treetje op de motorcrossladder. Hij komt dan uit in de 125cc Cup, een nationale titelstrijd op het op één na hoogste niveau. Dan gaan vader en zoon nog meer kilometers maken. Het jaar erop zal hij overstappen naar de 250cc. ‘Sebastiaan is nu 75 kilo. Dat is al aardig zwaar voor zo’n lichte motor’, weet vader Arie. Maar eerst moet Sebastiaan dus aan de bak in de strijd om de 125cc Cup. Het afgelopen seizoen grossierde hij in podiumplaatsen. ‘Dat gaat volgend jaar niet gebeuren’, weet hij. ‘In de Cup en het NK gaat het loeihard.’ Het doel? ‘Een plek in de top tien.’

Harry de Ridder