Waarom het leengedrag per ZZP’er sterk verschilt

Aangeboden door: BridgeFund

Geld lenen als beginnende ZZP’er kan een belangrijke stap richting succes zijn. Het helpt een zelfstandige ondernemer om bepaalde stappen te zetten. Zonder financiering is dit niet altijd mogelijk, afhankelijk van de branche waarin de ondernemer opereert.

Uit recent onderzoek naar 1564 verschillende ZZP’ers is gebleken dat het leengedrag per branche van de ZZP’er flink verschilt. Zelfstandig ondernemers in de bouw waren goed voor 24% van alle zakelijke leningen. Het andere uiterste is slechts 7% van alle ZZP’ers in vervoer en opslag. Aan de ene kant lijken de verschillen bijzonder groot, maar aan de andere kant is dit ook weer goed te verklaren.

Financiering afhankelijk van branche

In de ene sector heeft een ZZP’er gewoonweg vanaf het begin meer behoefte aan kapitaal. Voor een ZZP’er die bedrijven adviseert is er minder behoefte aan directe investeringen. Als adviseur krijg je bijvoorbeeld de taak om een bedrijfsproces te analyseren en vervolgens te optimaliseren. Het is dan vaker slechts een kwestie van op locatie geraken en je kennis het werk laten doen. Hier hoef je niet altijd meteen een diepte-investering voor tevoorschijn te toveren.

In bijvoorbeeld de detailhandel is dit een heel ander verhaal. Daarbij ligt de focus veel meer op het inkopen van een voorraad om vervolgens tot verkoop over te gaan. Hierbij is vooraf een bepaalde hoeveelheid kapitaal nodig, die niet altijd voor handen is. Voor ZZP’ers in de detailhandel is een zakelijke lening dan sneller een must. Hetzelfde geldt voor ZZP’ers in de bouw, die ook moeten investeren in materialen en gereedschap.

Zo zie je al snel waarom het per ZZP’er flink kan verschillen of je een zakelijke lening af moet sluiten. Dit resulteert in een relatief scheve verdeling qua aantal financieringsbehoeften per branche. Aspireer je dus bijvoorbeeld een avontuur als zelfstandig ondernemer in de bouw of detailhandel? En twijfel je daarbij om de stap te maken en een lening af te sluiten? Dan heeft het feit dat het als ZZP’er in de bouw verre van zeldzaam is om een zakelijke lening af te sluiten wellicht een geruststellend effect op je. Veel zelfstandig ondernemers in deze branche gaan je voor.