Route Pionierspad is vernieuwd

Regio - Het 217 km lange Pionierspad is vernieuwd. De lange afstandswandelroute biedt een bijzondere combinatie van oud en nieuw: de energieke sfeer van pionieren en de sterke ondernemersgeest van bewoners weerspiegeld in het landschap en erfgoed van de prachtige provincie Flevoland.

171 km van het vernieuwde Lange Afstandwandelpad (LAW) voert door de Noordoostpolder en Flevopolders, gebieden met een unieke identiteit. Vooral in deze polders is de route vernieuwd en verbeterd.

Pioniersgeest bestaat nog steeds

De pioniersgeest bestaat nog steeds, stelt Anneke Luijendijk, coördinator van het Pionierspad. 'Agrariërs beginnen biologische boerderijen, nieuwe natuurgebieden ontstaan zoals het Oostvaardersveld of worden anders ingericht met als bijzonder voorbeeld Rijksmonument het Waterloopbos'. Dit is een historisch openluchtlaboratorium met schaalmodellen van (inter)nationale waterwerken. Het pad gaat langs voormalige eeuwenoude eilanddorpen zoals Unesco-Werelderfgoed Schokland en nieuwe moderne architectuur in een beperkt stedelijk gebied, onttrokken aan het IJsselmeer.

In Oostelijk Flevoland komt de wandelaar door het rivierduingebied bij Swifterbant. Groots - bijna 26 meter - is het landmark van de hurkende man van kunstenaar Anthony Gormley, kijkend over het Markermeer bij Lelystad. Batavialand biedt een blik op de inpolderingsgeschiedenis en de scheepvaartachtergrond van de provincie. Langs de Oostvaardersplassen, gelegen in Nederlands jongste Nationaal Park Nieuw Land, stap je op de historische Knardijk, de grens tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Via het Horsterwold in Zeewolde, één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland, en de stadsbossen van Almere, eindigt het Pionierspad aan de andere kant van het Gooimeer in Muiden.

Kunst en cultuur

Het Lange-Afstand-Wandelpad laat de wandelaar kennis maken met de unieke combinatie van oud en nieuw, de continue strijd tegen het water en het weidse (boeren)land door mensenhanden uit water gemaakt waar de kiekendief kekkert en de wieken van de hoge windmolens suizen.

Samenwerking

Tientallen enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor de ontwikkeling en het in stand houden van het Pionierspad. De aanpassing van de route was mogelijk dankzij de goede samenwerking met terreineigenaren als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Flevo-landschap en een financiële bijdrage van de provincie Flevoland.

Pionierspad: Steenwijk - Muiden 217 km, LAW 1-2, wit-rood gemarkeerd in twee richtingen, verdeeld in elf etappes.

De route-etappes met duidelijke kaarten en routebeschrijving zijn digitaal beschikbaar: www.wandelnet.nl/wandelroute/873/Pionierspad/overzicht