Visstand in singel bij Het Ruim wordt in beeld gebracht

Urk - Het in beeld brengen van de visstand in de singel bij Het Ruim op Urk moet uitwijzen of de vissterfte die daar in de zomer van 2018 plaatsvond, is veroorzaakt door een onevenwichtige visstand.

Het in beeld brengen van de visstand wordt op 25 en 26 oktober gedaan door Waterschap Zuiderzeeland, de gemeente Urk en visvereniging De Blijde Baars.

Onevenwichtige visstand

Er wordt onderzocht welke vissoorten voorkomen en hoeveel vissen zwemmen in een bepaald gebied. Teveel of te weinig vissen en vissoorten zijn, samen met andere waterbeestjes en planten, van invloed op de kwaliteit van het water en de leefomgeving ervan. In sommige situaties is er vissterfte door onevenwichtige visstand. Hiermee wordt bedoeld dat de verhouding tussen vissoorten en aantallen niet in balans is.

Meststoffen

Zoekend naar voedsel woelen bijvoorbeeld de karper en brasem de bodem om. Daardoor komen meststoffen in het water. Door teveel meststoffen sterven waterplanten af en is er meer kans op blauwalg wat leidt tot zuurstoftekort en vissterfte.

Voor alle betrokken partijen is het dus belangrijk om meer over de visstand te weten te komen en wat dit doet met het water. Het onderzoek wordt gedaan door Sportvisserij Oost Nederland.