Regenboogvlag bij vv Tollebeek: ‘Mooi gebaar’

Tollebeek - De regenboogvlag wapperde fier bij de derby vv Tollebeek – Creil/Bant SSA. ‘Het clubbestuur vindt het een mooi gebaar. We laten zien, dat de club openstaat voor iedereen’, aldus Dick Hulsebosch.

Jaarlijks is Coming Out Day op 11 oktober. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment, dat iemand voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt. Het fenomeen is uit Amerika komen overwaaien. Coming Out Day bestaat in Nederland sinds 2009.

De KNVB heeft voetbalclubs opgeroepen om aandacht aan Coming Out Day te besteden en het bestuur van Tollebeek heeft daar dus gehoor aan gegeven. De reden laat zich niet moeilijk raden. Iedereen, die het voetbal volgt, weet dat je voetballers, die er openlijk voor uitkomen dat ze homo zijn, met een loep moet zoeken. Voetbal is bepaald geen stimulerende factor in de emancipatie van homo’s. Hulsebosch: ‘Ik ken er geen een, niet bij onze club en niet van andere polderclubs.’

Regenboogband

Zaterdagochtend hees Noah van der Reest, voetballer van het eerste elftal van Tollebeek, de vlag in top. De aanvoerders van alle seniorenelftallen van de club droegen zaterdag de regenboogband. ‘Dit is voor onze club de eerste keer dat we de regenboogvlag hebben gehesen’, zei Hulsebosch.

‘Het bestuur vindt dit gebaar goed passen bij onze club. Het is misschien een klein gebaar, maar het laat zien hoe we er als bestuur in staan.’ Hulsebosch kon niet vertellen of andere voetbalclubs in de polder de regenboogvlag hadden gehesen. Kees Maes, trainer van Creil-Bant, kon de actie waarderen. ‘Het is in het voetbal niet gemakkelijk om uit de kast te komen. Iedereen moet zich op z’n gemak kunnen voelen.’

Mooie uitdaging voor alle twaalf voetbalclubs in gemeente Noordoostpolder voor volgend jaar: op alle accommodaties de regenboogvlag in top rond Coming Out Day. Zou een geweldig statement zijn.

Harry de Ridder