Het Proeflab heeft smaak te pakken

Marknesse – Ze wilden zo graag een keertje iets doen met daghoreca. Dus toen de eigenaars van De Strandhoeve bij Blokzijl die kans kregen in het Waterloopbos, grepen ze hem met beide handen aan. Een jaar geleden openden ze Het Proeflab bij de entree van het bijzondere polderbos. ‘Het was een jaar van zoeken, maar ook één van vinden.’

Mede-eigenaar Jasper Sweere (32) en bedrijfsleider Denise Burgess (26) blikken vanuit het sfeervolle paviljoen terug op het eerste roerige jaar. Buiten schijnt een herfstzonnetje, het Waterloopbos verandert al zichtbaar van kleur. Er zijn deze ochtend veel wandelaars op de been, die ook het paviljoen weten te vinden voor een kopje koffie of thee en wat lekkers.

 

‘Elke dag een cadeautje’

‘Mooi hè’, zegt Jasper met een stralende lach. ‘Ja, dit is elke dag een cadeautje hoor, dit uitzicht’, voegt Denise toe. ‘En het publiek is ook zo divers, dat maakt het heel leuk. We krijgen hier van alles. Van wandelaars, natuurliefhebbers, hobbyfotografen en paddestoelenexperts tot gezinnen met kleine kinderen en verliefde stelletjes.’

Ja, het eerste jaar ervoeren ze als een groot succes. Jasper: ‘We hebben echt geen spijt nee. Het was heus wel even zoeken, maar we hebben onze draai al heel snel gevonden.’

Wat lastig was? Denise: ‘Zoeken naar de juiste bezetting. Ons aantal gasten is totaal niet te plannen. Het hangt heel erg af van het weer bijvoorbeeld of het seizoen. We moesten leren ons daarop aan te passen.’ ‘Maar we moesten ook zoeken naar wat onze gasten precies willen. Om vervolgens te kijken naar wat wij kunnen bieden. Dat was een mooi proces, we hebben er heel veel van geleerd’, vertelt Jasper.

 

Ambachtelijk en puur

Het resultaat is een paviljoen waar van vrijdag tot en met zondag heerlijk kan worden gedineerd. En waar dagelijks een smakelijke lunch wordt geserveerd. ‘Wij maken alles zo veel mogelijk zelf én gebruiken het liefst pure en lokale producten’, legt Jasper uit.

Het Proeflab werkt met chefkoks, die zichzelf graag uitdagen om zo steeds weer een smakelijke beleving te kunnen voorschotelen. ‘We maken ook zelf onze taarten. Ieder seizoen hebben we een nieuwe, huisgemaakte variant op het menu staan.’

Naast tafelen is het paviljoen ook de uitvalsbasis voor excursies van Natuurmonumenten en deels of helemaal te huur voor feesten, partijen en vergaderingen. En nu gaan de thema-avonden van start. Op zaterdag 2 november is de eerste: Verrassend Vegetarisch.

 

Vegetarische avond

Jasper: ‘We laten zien hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. EKO-boerderij de Eerste uit Marknesse komt wat vertellen over de lokale producten waar wij mee koken en Wijngaard Maronesse verzorgt een bijpassend wijnarrangement met eigen wijnen.'

‘En rond Oud en Nieuw willen we ook nog wat verzinnen rondom een wandeling of iets dergelijks.’ Aanmelden kan via info@hetproeflab.nl of tel 203791.

Ja, ze hebben de smaak te pakken bij Het Proeflab. ‘Het is zo leuk om dit te doen’, verzekert Denise. ‘Je kan zo anders denken met dat bos om ons heen. Dat is geweldig’, besluit Jasper.

www.hetproeflab.nl