Debutant SVM nekt Tonego in derby

Luttelgeest - Het mooiste moment van de derby Tonego – SVM? De treffer van Robert Olczyk. De 18-jarige vleugelspits debuteerde in de hoofdmacht en scoorde meteen. De goal, de tweede van SVM, was het breekpunt: 0-4.

Toen Olczyk binnen de lijnen kwam, ontstond er wat reuring langs de kant. Moest dat mannetje helpen de kleine voorsprong uit te breiden? Zelfs trouwe aanhanger Wiemer Haagsma wist zijn naam niet en dat wil wat zeggen. Een andere supporter wist te melden dat de invaller Kowalik heette, een bekende naam voor voetballiefhebbers van een zekere leeftijd. Inmiddels zullen veel meer mensen de naam Robert Olczyk kennen. Koud een paar minuten in het veld viel de bal in de zestien voor de voeten van Olczyk, die geen tel aarzelde en de bal prachtig binnen volleerde: 0-2. Dik tien minuten voor tijd een enorme boost voor SVM.

SC Heerenveen

Jeugdtrainer Sander Ernst nam Robert Olczyk van FC Kraggenburg mee naar SVM toen Kraggenburg geen B-jeugd meer had. In de pupillen voetbalde hij nog een paar seizoenen bij SC Heerenveen. In de jeugd van SVM schiet de buitenspeler jaarlijks met scherp en dat deed hij dus ook in de tien minuten dat hij tegen Tonego meedeed. ‘De trainer zei: Krijg je een kans, gewoon schieten.’ Hij gehoorzaamde en gooide de derby in het slot. Lachend: ‘Hij zat er mooi in.’ Over zijn spel zei hij: ‘Aanbieden, kaatsen, diepgaan: ik heb mijn werk gedaan. Het ging goed, ik ben blij.’ Dat was coach Martin de Jong ook. ‘Hij is doelgericht en goed op links én rechts. Ik ben trots op hem.’

Voor het eerst sinds 2016 stond de polderderby weer op het programma. Destijds was Tonego met 2-0 te sterk, maar zaterdag maakte de thuisclub geen moment aanspraak op de zege. SVM kwam vroeg op voorsprong door een knap doelpunt van Zowie Smit en zeker voor rust kwam Tonego niet in het stuk voor. SVM stond er ook niet zo florissant voor in 3A en dat was aan het spel af te zien. Met name in de eerste helft was de wedstrijd van ondermaats niveau. Na rust was het wat beter. Tonego kwam dichter in de buurt van doelman Christiaan Haagsma, die niet echt op de proef werd gesteld. Na de 0-2 van Olczyk hielp doelman Coen van Staveren SVM een handje. Chris Berndsen wist wel raad met de twee cadeautjes.

Scorebord

De ruim uitgevallen nederlaag is weer een tik voor het geplaagde Tonego, dat na de degradatie een moeilijke start kent met vijf uit zes. SVM kruipt na de tweede zege op rij juist richting de middenmoot. Tot tevredenheid van aanvoerder Jorn Strijk. ‘We speelden daarvoor niet slecht, maar het zat soms wat tegen en we zakten meer in dan we gewend zijn, omdat de trainer dat zo wilde. Dat was niet verkeerd, maar die speelwijze past niet bij ons en de trainer was het met ons eens.’ Martin de Jong was content over het optreden van zijn mannen. ‘Volwassen, zakelijk, sterk verdedigd. We hebben weinig gecreëerd, maar wel vier goals gemaakt.’ Jorn Strijk viel nog wat op, direct na de wedstrijd. ‘Dat scorebord hebben ze wel heel snel uitgeklikt.’

Harry de Ridder