Stunt blijft uit: Flevo Boys uitgebekerd

Emmeloord - Flevo Boys ligt uit de KNVB-beker. Katwijk was in de eerste ronde een maatje te groot: 0-3. Toch had de thuisclub het spannender kunnen maken, maar na rust misten de Emmeloorders grote kansen.

‘Voor m’n gevoel waren we de tweede helft gelijkwaardig’, zei aanvoerder Arnoud Post. Daar zat wat in. Invallers Marc Reussing en Marcel Schaapman en spits Yumé Ramos (twee keer) kregen goede kansen, terwijl Katwijk er na rust niet veel meer van bakte. De schitterende 0-3 van Marouane Afaker (een streep in de bovenhoek) zes minuten voor tijd zorgde voor een vertekend beeld.

Op voorhand was het een ongelijke strijd. Flevo Boys, tobbende hoofdklasser, tegen een van de beste amateurclubs van Nederland. Katwijk, dat in de tweede divisie speelt, beschikt over veel meer kwaliteit maar in de beker weet je het nooit. Je hoopt altijd op spektakel, een stunt van de underdog. Het zat er niet echt in, vooral omdat Flevo Boys voor rust niet thuis gaf.

Mooi affiche

De Emmeloorders waren doorgedrongen tot het ‘grote’ bekertoernooi door vorig seizoen Hoogeveen in de kwartfinale van de districtsbeker Noord te elimineren en dit seizoen tweedeklasser Mierlo-Hout (2-3) en derdedivisionist EVV uit het Limburgse Echt na penalty’s te verslaan. Flevo Boys – Katwijk was een mooi affiche, maar het gewenste vuurwerk bleef uit.

In het eerste kwartier bleef Flevo Boys nog gemakkelijk overeind, maar twee knullige doelpunten in de 18e en 27e minuut haalden de spanning uit de wedstrijd. Jordy Hilterman stond zo vrij als een vogel in het doelgebied en Raoul Esseboom kopte op een Kieftachtige manier een van richting veranderde bal in. ‘We gaven de goals te gemakkelijk weg’, vond Arnoud Post. 

Klasse beter

De voorsprong was wel verdiend. Katwijk bepaalde het spel, had veelvuldig de bal en kwam achterin geen seconde in de problemen. Het was tekenend, dat Flevo Boys voor rust geen enkele keer tot een schot op doel kwam. Post: ‘Katwijk speelde degelijk. Die ploeg is een klasse beter natuurlijk. Dat zit ‘em in de organisatie, dekking, discipline. Ze spelen op het scherpst van de snede.’

Yumé Ramos was meteen na rust dichtbij de aansluitingstreffer, maar zijn halve lob, na matig ingrijpen van doelman De Vries, ging net naast. Het was wel de aanzet tot een goede tweede helft van Flevo Boys. ‘We speelden toen opportunistischer’, aldus Post. Het werd een echte wedstrijd en een doelpunt had het bekervuurtje stevig opgepord.

Het kwam er niet van. Marcel Schaapman was het dichtst bij een treffer, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. ‘Jammer’, vond Arnoud Post. Coach Kevin Waalderbos en zijn mannen staat zaterdag weer een belangrijke wedstrijd te wachten. Thuis tegen Berkum moet Flevo Boys drie punten pakken om uit de onderste regionen van de hoofdklasse B te geraken.
Harry de Ridder