Aanslag op woning Urk; bewoners ongedeerd

Urk - Bij wat op een aanslag lijkt op een woning aan de Golfoploop op Urk afgelopen nacht zijn geen gewonden gevallen. De ravage is enorm.

De poltie gaat ervanuit dat de explosie rond half drie vannacht veroorzaakt is door zwaar vuurwerk. De hele buurt werd opgeschrikt door de knal. Bij de explosie werd de voordeur van de woning weggeblazen en belandde in stukken in de voortuin. Een tussenmuur in de woning viel om en een binnendeur raakte uit de sponningen. Ook de trap raakte beschadigd en er vielen dakpannen van het dak.

Geen gas

De brandweer kwam ter plekke om metingen te doen. Daaruit bleek dat de explosie niet was veroorzaakt door gas, aldus de officier van dienst. Ook werd er gekeken naar instortingsgevaar. Die kans bleek na onderzoek klein. De brandweerlieden hebben de situatie verder veilig gesteld. Netbeheerder Liander heeft voor alle zekerheid het gas naar de woning afgesloten. Hierna is de politie met uitgebreid sporenonderzoek gestart.

Dader(s) gevlucht


Volgens de politie is er vermoedelijk zwaar vuurwerk bij de voordeur aangebracht en tot ontploffing gekomen. Buurtbewoners spreken van een met duck-tape opgeplakte vuurwerkbom. Er is tot op heden nog geen spoor van de dader(s). Forensisch onderzoek zal meer duidelijkheid moeten gaan geven.

Bewoners ongedeerd

De woning is vanwege onderzoek en de schade tijdelijk onbewoonbaar. De getroffen en hevig geschrokken bewoners zijn door bekenden opgevangen. Zij lagen boven te slapen toen de voordeur beneden werd opgeblazen. Het gaat naar omstandigheden goed met het gezin.

De politie zoekt getuigen die meer weten of iets hebben gezien van deze explosie.