STOPPELS | Eenzaamheid

Afgelopen week zag ik heel wat tv-programma’s over eenzaamheid. Dat maakte wel indruk. We weten dat er veel eenzame mensen zijn, maar eenzaamheid zie je niet aan de buitenkant. Eenzaamheid verbergt zich, wil niet gezien worden.

Eenzaamheid schaamt zich, voelt zich niet waard mee te doen, is bang voor ogen waarin ze zich weerspiegeld ziet. Eenzaamheid durft niet voor zichzelf op te komen, eenzaamheid is alleen in haar eigen ruimte, daar is ze veilig gevangen. Niemand die het ziet. Er is ook niets te zien.

 

Andere kijk

Alleen mensen die ooit langdurig eenzaam zijn geweest, weten hoe erg dat is en hoe moeilijk om daaruit te komen. Een eenzame heeft een heel andere kijk op de gemeenschap dan de mensen die zich daarin bewegen en druk zijn met werk, familie, vrienden en verenigingen.

Ik weet hoe het is om eenzaam te zijn, ik heb dat meegemaakt in moeilijke omstandigheden. Niet de moeilijkheden maakten me eenzaam maar dat er niemand was om te kunnen delen, geen begrip of troost, geen luisterend oor, mensen vluchten voor nood en komen met goedkope raad: ga er meer op uit, doe dit of dat, maak contact… en dat is juist zo moeilijk want je voelt je niet welkom, niet geliefd omdat je je overbodig voelt. Eenzaamheid hoort er niet bij.

Ongezien alleen-zijn

Het is heel erg dat er zoveel mensen ongezien alleen-zijn. Wees eens eerlijk, kent u een erg eenzaam mens? Die laat zich niet kennen. Contact maken met onbekenden is niet makkelijk omdat we niet weten of dat op prijs wordt gesteld. We kunnen echter veel voor elkaar betekenen als we belangstelling tonen, de smartphone wat vaker wegleggen en tijd vrijmaken voor die man of vrouw die je nooit in gezelschap ziet.

Geen woorden maar daden. Nu ik dit schrijf confronteer ik mezelf en nodig ik mensen uit die contact met mij willen. Ik zal me vereerd voelen. Stuur mij gerust een mail, dan mail of bel ik snel terug. Je weet maar nooit wat eruit voortkomt. Ik vind u bij voorbaat al interessant als u de moed hebt tevoorschijn te komen. Hartelijk welkom!

Ria Kragt

mefkragt@gmail.com