Cursus 'snoeien van hoogstamfruit' wegens succes herhaald

Lelystad - Landschapsbeheer Flevoland start deze maand weer met de succesvolle cursus snoeien van fruitbomen, voor iedereen die meer wil weten over de snoei van fruitbomen.

De cursus omvat twee theorieavonden en twee praktijkochtenden. Met deze cursus krijgen deelnemers een goede basis om zelf fruitbomen te onderhouden.

Uitleg basisprincipes

Tijdens de cursus worden eerst de basisprincipes van het snoeien uitgelegd en oefenen de deelnemers het snoeien in de praktijk. Er is aandacht voor vormsnoei van jonge bomen, voor de reguliere onderhoudssnoei en voor het wegwerken van achterstallig onderhoud aan de fruitbomen.

Oud cursist, Egbert Koersen vertelt enthousiast: 'Om meer van fruitbomen te weten te komen, heb ik een paar jaar geleden de cursus fruitboom snoeien van Landschapsbeheer gevolgd. En of je nu hoogstamfruit snoeit of veel kleinere bomen in de tuin, de praktijk van het snoeien is hetzelfde. Snoeien doet bloeien'.

Hij legt uit: 'Fruitbomen zijn best taai, je bent gauw te zuinig met snoeien. Vorig jaar heb ik uit een oude boom een hele dikke tak gezaagd, het leek wel een boom op zich. Je aarzelt om daar de zaag in te zetten, maar het resultaat was geweldig. De boom kreeg lucht in zijn kruin, dat is de bedoeling van snoeien'.

Twee theorielessen en twee praktijklessen

De twee theorielessen worden gegeven in Lelystad, op maandagavond 18 en 25 november van 19.30 tot 22.00 uur. De praktijklessen vinden plaats op zaterdagochtend 30 november en 14 december van 9.00 tot 13.00 uur. Elke cursist ontvangt een uitgebreide cursusmap als naslagwerk.

Nadere informatie over deze cursus is te vinden op www.landschapsbeheerflevoland.nl. Ook kan men telefonisch contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland via 0320-294939. Aanmelden kan per mail brummelman@landschapsbeheer.net. Graag vóór maandag 11 november.