Door staking 25 scholen in NOP dicht

Emmeloord – Wethouder Hans Wijnants van onderwijs ontving woensdagmorgen stakende onderwijzers, ouders en leerlingen op het gemeentehuis in Emmeloord. Van de 38 scholen in Noordoostpolder werd op rond de 25 scholen geen les gegeven.

Minister Arie Slob van onderwijs kwam vorige week na overleg met de vakbonden met incidenteel 460 miljoen euro extra voor het onderwijs, maar de sector wil structureel meer geld, zodat er beleid op gemaakt kan worden. En daarom sloten veel scholen woensdag hun deuren.

In Noordoostpolder concentreerde de actie zich met een bijeenkomst op het gemeentehuis, waar kinderen de wethouder tekeningen aanboden en een dromenboek ‘Krijgen we in de toekomst nog wel genoeg les’. De gemeente is weliswaar niet de instantie die de huidige problemen in het onderwijs kan oplossen, maar dat was ook niet de inzet van de actievoerders om naar het gemeentehuis te trekken. 

Signaal

‘Lokaal een signaal afgeven, dat we structureel meer geld willen voor beter onderwijs en daarbij gaat het niet alleen om betere salarissen maar vooral ook om een verbetering van het imago van het basisonderwijs’, aldus Truus Vegterlo, directeur van de Paulusschool in Rutten. ‘We willen ook dat meer mensen en vooral ook mannen voor het de PABO kiezen.’

Met nieuwbouw in Rutten, verbouw in Luttelgeest en aanpassingen in diverse schoolgebouwen in de polder, investeert de gemeente Noordoostpolder op dit moment flink in het faciliteren van basisonderwijs. ‘En dat verdient ook goed onderwijs’, stelde Wijnants.  ‘En dat is dus de reden dat we hier zijn’, sprak Truus Vegterlo. 

Imago

De problemen met het bezetten van leerkrachten voor de groepen, vallen in de Noordoostpolder overigens nog wel mee, als je het vergelijkt met andere regio’s, weet Vegterlo. Scholenkoepel Aves zet sterk in op het werven en opleiden van nieuwe mensen voor het onderwijs. Ze biedt programma’s voor zij-instromers en werft met een baangarantie en goede werkomstandigheden om de bezetting voor de klassen ook in de toekomst te garanderen. 
‘Het is prachtig om in het onderwijs te werken. Die passie moeten we vooral uitstralen. Staken is niet wat we willen, maar er moet gewoon meer geld bij én structureel, zodat je er beleid op kunt maken. Dat lukt niet met incidenteel geld.’

Cees Walinga