NOPLINC dure flop voor NOP

Emmeloord - Het netwerkplatform NOPLINC, een initiatief van de gemeente Noordoostpolder, BAN, OVG en RONOP (Recreatieondernemers Noordoostpolder) is nog geen twee jaar na de feestelijke introductie geflopt.

De website van de Stichting NOPPEDIA is uit de lucht. De gemeente Noordoostpolder stak 100.000 euro in het oprichten van het platform en nog eens 10.000 euro in onderhoud. De interactieve site moest bedrijven samenbrengen via een lokaal, interactief netwerk met de eigenschappen van een digitale community. Op het platform zouden ze werk aan elkaar kunnen aanbesteden. Het wilde maar niet van de grond komen. De bedrijven lieten het digitale platform links liggen.

Wethouder Hans Wijnants kon voor de microfoon van Omroep Flevoland niet zeggen wat en waarom het mis is gegaan. Hij verwijst naar de Stichting, maar op dat adres aan de Oosterringweg 29 in Luttelgeest gaf niemand thuis.

Tijd en geld

De projectleider, die betrokken was bij de totstandkoming van NOPLINC en er op toekeek of de gunning goed totstandkwam, wil als zijn naam niet genoemd wordt, wel wat zeggen. Volgens hem heeft het platform te weinig tijd gekregen om tot bloei te komen. ‘Het ontbrak aan tijd en geld.’

De projectleider vindt alle drukte rond de ton gemeenschapsgeld die nu verloren zou zijn, ietwat overtrokken. ‘Het is veel geld, maar voor zo’n project valt het wel mee. Een goed social media platform, zoals FB en Instagram heb je niet voor een ton gebouwd. Dit was meer dan een website.’ Maar NOPLINC is geen Facebook. Was het niet te ambitieus? ‘Zeker niet. Ik zag bestaansrecht anders was ik er niet ingestapt. Er is echter heel negatief over geschreven en ook de politiek heeft het zelf vernietigd. Als het weggezet wordt als ‘dat het niks is’, dan werkt dat natuurlijk tegen. Dit platform was besmet.’

Jan Doedel

De projectleider wijst naar de partijen ONS Noordoostpolder en de SP die eerder al de 100.000 euro terugwilden van de stichting. Ook andere partijen in de raad waren kritisch. ‘Een website van Jan Doedel waaraan ontzettend veel geld is besteed. Aan geen enkele vooraf gestelde voorwaarde is voldaan. Op de website gebeurt helemaal niets’, aldus Tjitske Hoekstra van de SP begin dit jaar in de raad.Volgens Wijnants was dat traject juridisch niet haalbaar.

Niet alleen de politiek was kritisch. Een anonieme ondernemer, die destijds met bedrijven uit de polder inschreef om het netwerkplatform te mogen bouwen, laat weten dat ze met een financieel onderbouwd plan van 30.000 euro inclusief het op de markt zetten van het platform naast de gunning grepen. ‘Het was vreemd om te horen dat de klus naar bedrijven op Urk was gegaan, voor een project in de Noordoostpolder. Ik wil niet gefrustreerd klinken, maar er zat volgens mij een luchtje aan. Zeker alsje later hoort dat ze het voor die prijs hebben laten bouwen. Verder heb ik weinig advertenties gezien of iets van een campagne gemerkt om dit platform in de markt te zetten. Dit had wel anders gekund.’

Wijnants stelt dat de gemeente lering uit NOPLINC moet trekken. ‘We moeten dit project evalueren op waar het mis is gegaan.’ De gemeente wil overigens de laatste subsidie van 10.000 euro terugvorderen van de stichting, maar die zegt dat het geld al op is gegaan aan techniekkosten.

Cees Walinga