Zoektocht naar foto's van Flevoland in de Tweede Wereldoorlog gestart

Lelystad - Wie bezit foto's die in Flevoland zijn gemaakt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog? In het museum van Batavialand gaf Leen Verbeek, Commissaris van de Koning, op maandagochtend de aftrap van de zoektocht.

In het kader van 75 jaar Vrijheid stimuleert het project inwoners van Flevoland om de meest aansprekende foto’s bijeen te brengen.

Nederlands Onderduikers Paradijs

Het project Flevoland en de Tweede Wereldoorlog maakt deel uit van het landelijk project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’, een initiatief van het NIOD. Flevoland als provincie bestond nog niet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch heeft de oorlog haar sporen achtergelaten in het nieuwe land. Zo konden in de net drooggelegde Noordoostpolder mannen aan het werk die aan de verplichte tewerkstelling in Duitsland wilden ontkomen. De afkorting NOP stond bekend als Nederlands Onderduikers Paradijs. Honderden kinderen uit het westen brachten de hongerwinter door in pleeggezinnen op Urk. Tijdens de drooglegging van Flevoland zijn meer dan veertig wrakken van bommenwerpers gevonden. In de vijf oorlogsjaren begon het nieuwe land aan zijn eigen geschiedenis.

[De tekst loopt door na de foto]

Bevrijding van Urk

De commissaris van de Koning van Flevoland, Leen Verbeek toonde de door hem gekozen historische foto uit de provincie: de bevrijding van Urk op 20 april 1945. Een meisje in Urker klederdracht staat op een Canadese jeep, op de achtergrond is de Bethelkerk te zien. Verbeek benadrukte het belang van beelden over de oorlog nu steeds minder mensen overblijven die de oorlog bewust hebben meegemaakt.  Aan de hand van beelden gaan kijkers praten en vragen stellen. Uiteraard wordt respectvol omgegaan met foto’s uit privécollecties.

Aansluitend vertelde de 90-jarige Rie Koopmans over haar ervaringen als jong meisje tijdens de oorlogsjaren in Amsterdam. Zij werd geïntroduceerd door Mw. Doppert van de Stichting Ongeland. Deze stichting wil de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeergebied levend houden.

Pop-up tenstoonstelling

Op 15 januari 2020 wordt de provinciale keuze van vijftig foto’s bekend gemaakt. De gekozen foto’s gaan daarna in pop-up tentoonstelling de provincie rond reizen. Waar en wanneer de rondreizende tentoonstelling te zien zal zijn, wordt later bekend gemaakt. De provinciale foto’s dingen mee naar een plek in de landelijke expositie ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. Deze zal vanaf 31 maart te zien zijn in de entreehal van de Tweede Kamer en online.

Digitaal inzenden van foto’s kan via info@batavialand.nl. Persoonlijk afgeven is mogelijk bij Museum Batavialand in Lelystad (Henk Pruntel) of bij Museum Schokland in de Noordoostpolder (Henk Kloosterman).