Ruim 300 scholieren bezoeken open dag ROC Friese Poort

Emmeloord - Ruim 300 scholieren uit het voortgezet onderwijs bezochten woensdagavond de open dag van ROC Friese Poort in Emmeloord. Alle opleidingen hadden goed uitgepakt en onderstreepten ook nog eens de 'brede vorming' van de school.

Roy (16) uit Kampen bezocht de open dag met zijn ouders. Hij schrijft zich in voor Economie en Ondernemen. 'Ik vond de informatie heel nuttig. Deze school is kleinschalig en het leuke is dat mijn broer hier de opleiding techniek al volgt'. Zijn moeder beaamt wat hij zegt. 'We hebben verschillende open dagen in onze regio bezocht. Hier is het persoonlijker'.

Ambassadeurs

De open dag bracht toekomstige studenten vanuit alle windrichtingen naar de school. Ze werden vriendelijk ontvangen door een flinke ploeg leeftijdgenoten, die zich ware ambassadeurs toonden. Met de barcode van het thuis online inchecken bij de hand konden de studenten in een ‘fastlane’ hun info tasje ontvangen en gelijk door de school in. 'Dat inchecken was wel handig', lacht Kelly. 'Ze weten meteen waar je heen wilt en je wordt er naar toe gebracht'. Kelly wil later kapster worden. En ze volgde vele andere jongedames richting de opleiding Uiterlijke Verzorging.

Getraind en gespierd

Over de balustrades liepen twee moeders uit Joure te zoeken naar hun redelijk ‘incognito’ zoons. 'Ja, zij doen de VeVa (Veiligheid & Vakmanschap) en willen later de Landmacht in', vertelden ze, terwijl ondertussen de zoons hen al hadden gespot. Twee zwaarbepakte, in het legergroen geklede jongemannen kwamen aan marcheren. Gecamoufleerd met de groene schmink waren ze onherkenbaar. 'En ze worden ook zo getraind en gespierd', lacht moeder trots.

Van oriëntatie naar keuze

Het hele gezin was mee om sfeer te proeven. Terwijl de jongste zich goed deed aan al het lekkers op de afdelingen, vroeg de oudste toch af en toe advies aan pa en ma. 'Ik wil iets met kinderen doen, maar ik weet niet precies wat ik daarin kan doen'. Binnen Pedagogiek en Onderwijs hoorde ze van hele leuke beroepenrichtingen en er kon gelijk geoefend worden in de leslokalen. 'Ik denk er na deze avond nog maar rustig over na', besluit ze. 'Er is in ieder geval meer mogelijk dan ik dacht'.

Zorg en Welzijn

Een echte ziekenhuisafdeling. Een gezellige, welgezegd. De dokters- en tandartsassistentes en verpleegkundigen in opleiding toonden (gekleed in uniformen) goed de casus in de praktijk. 'Al eens een infuus aangelegd of een client aangekleed?' Op deze afdeling konden de jonge bezoekers meemaken hoe het in de zorg werkt. Ook vaders waren mee. Hij dronk gedwee een kop koffie in de gang, terwijl zijn dochter rond neusde. 'Ik kan niet tegen bloed hoor, maar ik vind het hartstikke leuk dat mijn dochter precies weet, wat ze wil. En ik moest mee voor de online incheck code', lacht hij.

Techniek en Informatietechnologie

Niet geheel onverwacht, werd er flink gedrongen in de blue room van Techniek, waar een 3D robot de hoofdrol speelde en de jongens van Informatietechnologie trokken menig IT-er aan met Drones. Stoere machines draaiden op volle toeren. En de geur van gesmeerde olie en ijzer maakten de werksfeer compleet. De opleiding Techniek en Informatietechnologie binnen ROC Friese Poort maakt een grote stap voor de toekomst. Mechatronica, Robotica en Domotica worden daarin steeds belangrijker. 

Op vrijdag 24 januari is de volgende open dag van vestiging Emmeloord en zaterdag 25 januari op de vestiging Urk.