Urker kotter gezonken, opvarenden nog vermist

Urk - Op de Noordzee ten westen van Texel wordt nog steeds gezocht naar de twee opvarenden van de Urker kotter UK 165. Het gezonken schip is inmiddels gelokaliseerd door de marine.

De kustwacht ontving rond 05.45 uur vanaf een locatie zeven kilometer westelijk van Texel een noodsignaal. Het ging om de garnalenkotter Lummetje, van het zeevisserijbedrijf J. Foppen uit Urk. De opvarenden waren schipper/eigenaar Jochem Foppen (41) en vaste opvarende Hendrik Jan de Vries (27), meldt Het Urkerland

Volgens woordvoerder Ron Corstanje van de Kustwacht gaf het zogeheten EPIRB-baken van de kotter een noodsignaal af. Het baken zit aan de brugvleugel van het schip bevestigd en gaat zenden op het moment dat het vaartuig zinkt, meldt Omroep Flevoland. De kustwacht heeft geprobeerd contact te krijgen met het schip, maar dat lukte niet.

Onstuimig weer

Op het moment van de melding was er volgens weerman Robert de Vries ten westen van Texel sprake van onstuimig weer. Het regende en er stond windkracht 5 á 6.

De mijnenveger Zr. Ms Makkum van de Koninklijke Marine, die de kotter heeft gelokaliseerd, beschikt over sonarapparatuur om de bodem af te speuren. Vanwege de slechte weersomstandigheden kunnen duikers echter niet zoeken. Ook vrijdag houdt het slechte weer aan.

Vanuit een helikopter was eerder een vlot zonder personen waargenomen, dat dreef in de buurt van de plek waar de kotter zich bevond, circa 7 kilometer westelijk van Texel.

Met man en macht wordt gezocht

De KNRM heeft meerdere reddingsboten, een kustwachtvliegtuig en twee reddingshelikopters ingezet. Daarnaast helpen meerdere schepen die in de buurt waren mee met de zoekactie.

Lummetje is woensdagmiddag om kwart voor vier uit de haven van Den Helder vertrokken om op garnale te gaan vissen.