Beleeftuin wordt nu écht een belevenis

Vollenhove - De kleinschalig wonen-vleugel van woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg in Vollenhove vierde vorige week vrijdag haar tienjarige bestaan. De Rabobank gaf als cadeau een cheque van ruim €2.000 voor de Beleeftuin van het woonzorgcentrum, dat deel uitmaakt van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

“Nu is de Beleeftuin wat kaal, maar daar gaat komend voorjaar zeker verandering in komen,” zegt Bart Ledegang, Adviseur Online Communicatie van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Hij vertelt dat de Stichting Vrienden van Nieuw Clarenberg twee jaar geleden het initiatief nam tot de aanleg van de Beleeftuin, die vervolgens in 2018 is aangelegd. “De beleeftuin ligt rondom de kleinschalig wonen-vleugel, waar dementerende ouderen wonen. Zij krijgen continue zorg en aandacht van het personeel, dat ook extra activiteiten met hen onderneemt,” legt Ledegang uit. Een bezoekje aan de beleeftuin is een mooi voorbeeld daarvan.

Binnen- en buitentuin

De beleeftuin is een combinatie van een binnen- en buitentuin, die in elkaar overlopen. Hij prikkelt alle zintuigen. De ouderen kunnen er wandelen, voelen aan planten, geuren van kruiden opsnuiven en bloemen plukken. De tuin brengt zo herinneringen van vroeger bij hen boven. Wie eens langsloopt of het filmpje op facebook bekijkt, ziet dat de Beleeftuin van Nieuw Clarenberg vol staat met rozen, grassen, struiken, bloembakken en bankjes. De rechte padden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Een groep van vrijwilligers heeft de Beleeftuin aangelegd. Plaatselijke ondernemers hebben daarbij materiaal en machines ter beschikking gesteld. Anderen sponsorden geld voor de aanleg van de tuin. Eén van de gulle gevers voor dit project is de Rabobank. Zij honoreerde de aanvraag die de Stichting Vrienden van Nieuw Clarenberg deed in het kader van de actie RaboClubSupport. De Beleeftuin behoorde bij de bijzondere projecten waarvan het bedrag door de Rabobank verdubbeld is. De cheque van ruim €2.000 werd vorige week vrijdag dankbank in ontvangst genomen.

Fase 2

Het bedrag van €2.000 wil de Stichting Vrienden van Nieuw Clarenberg besteden aan fase twee van de Beleeftuin, zo staat te lezen op de site van RaboClubSupport. “Onze wens is om nog een kippenhok en een volière voor de buitentuin en een snoezelruimte voor de binnentuin. Hier willen wij graag een waterwand, wat Alzheimerpatiënten rust en een gevoel van veiligheid brengt.”