November was nat, maar verder normaal

Emmeloord - De laatste maand van de meteorologische herfst verliep nat. In totaal werd er op het KNMI-station in Marknesse 77,8 millimeter opgevangen in de regenmeter. Normaal gesproken is dat 68,8 millimeter.

Toch waren de verschillen in de polder nog best groot. Emmeloord kwam met een totale maandsom van 93,9 millimeter. Duidelijk natter in vergelijking met Marknesse. Het neerslagtekort zijn wij inmiddels wel kwijt na al die regen. De gemiddelde temperatuur kwam iets onder normaal uit in Marknesse. 5,9 graden tegen 6,5 graden normaal. In Emmeloord was dat iets hoger door het aanwezige stadseffect en kwamen ze precies op normaal uit. Ook 6,5 graden. In totaal kwam het lokaal tot 4 keer nachtvorst de afgelopen maand. Qua zonuren hadden we niks te klagen, want in totaal scheen de zon 74,2 uur tegen 69,2 uur normaal. Dat is 5 uur meer. Verder verliep de maand rustig met weinig wind.

Herfst 2019 was nat

Na een droge zomer kregen we dit jaar een natte herfst te verwerken in de polder. Zowel september, oktober als november waren te nat. Daar was de natuur wel aan toe na een droge zomer. In totaal kwam het in Marknesse tot 313,6 millimeter regen tegen 216,5 millimeter normaal. Vooral de periode eind september en de eerste week van oktober waren nat met flink wat regen. In Emmeloord werd er 357,9 millimeter opgevangen. Ook behoorlijk natter dan gewoonlijk. De gemiddelde temperatuur was 10,4 graden. Net iets onder normaal, want volgens het langjarige gemiddelde hoort het 10,5 graden te zijn. Het was ook een wat sombere herfst met 341,8 uur zon regen 351,1 uur normaal.

Robert de Vries