Zes Ensenaren naar Noordkaap: 'Leef je leven!'

Ens - Bijtende sneeuwstormen, brullende poolberen en permafrost in de wenkbrauwen. Dat is wat zes avonturiers uit Ens ijskoud te wachten staat in de komende twee weken. Met in gedachte alle helden die dagelijks vanwege ziekte onvrijwillig af moeten zien.

Met deze laatste zin op de flyer ‘Van NOP tot Noordkaap’ vragen Rik van Hees, Gert van Ginkel, Maarten Klein, Jos Goossens, Peter van Ginkel en Johan Koomen aandacht voor de drie goede doelen die ze aan hun reis gekoppeld hebben.

Leef je leven

En dus is de groep vol overgave bezig geweest met het bijeen organiseren van duizenden euro’s goede doelen geld. Een veiling in oktober bracht al vijftienduizend euro op, terwijl de teller via spontane donaties wellicht nog oploopt naar 20.000 euro. 'Ieder vanuit zijn eigen persoonlijke keuze hebben we gekozen om dat bedrag te doneren aan KIKA, Energy 4all en Stichting Hoogvliegers', vertelt Johan Koomen. 'Daarnaast stappen we ook allemaal vanuit onze eigen motivatie in die auto om deze Challenge te voltooien. Zo is mijn vader afgelopen jaar helaas overleden aan kanker, maar hij heeft mijn plannen nog meegekregen en stimuleerde me volop dit avontuur aan te gaan.' De broers Peter en Gert van Ginkel knikken begrijpend. 'Onze beide ouders zijn overleden aan kanker. Zeker weten dat ze ons avontuur zouden steunen. ‘Leef je leven’, was vaak hun uitspraak.'

Met warme gevoelens gekoppeld aan deze ijskoude Noordkaap Challenge vertrekken de zes Enser kerels vrijdag in hun speciale bolides vanuit Amsterdam naar het noordelijkste puntje van Noorwegen. Een Jeep, Audi A8 en een Hummer fungeren twee weken als vervoermiddel door de winterse omstandigheden in Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen. 'De laatste honderd kilometer naar de Noordkaap rijden we verplicht onder begeleiding van de Noorse overheid. Er is daar niks anders dan sneeuw, ijs en wat pooldieren', vertelt Koomen.

'Mooi dat we met Maarten Klein onze eigen monteur bij hebben, want je zou daar maar pech krijgen', lacht Jos Goossens, die samen met de Enser garagehouder hun tot ‘Blues Brothers car’ opgepimpte Audi zal besturen en navigeren. Peter van Ginkel benadrukt dat de omstandigheden wat hem betreft niet bar genoeg kunnen zijn. 'Als we er toch zijn dan maar lekker extreem wat betreft kou en sneeuw. We hebben speciale kleding en zijn goed voorbereid op wat komen gaat.'

Kerstman

Het is precies die ijskoude gedachte achter de Noordkaap Challenge die de groep Ensenaren zo aanspreekt. 'We hadden ook voor Amsterdam - Dakar kunnen kiezen, maar in Afrika zijn de meesten al geweest. In het noordelijkste puntje van Europa kom je anders nooit', verduidelijkt Koomen. De Noordkaap-karavaan met ruim twintig teams uit het hele land zal in de roadtrip ook de nodige georganiseerde highlights beleven, zoals het magische Noorderlicht, een huskyride, sneeuwscooter rijden en een bezoek aan het officiële kerstmandorp. ‘Sommigen krijgen van hun kinderen zelfs verlanglijstjes mee om af te geven aan de echte Kerstman', genieten de Enser avonturiers al bij voorbaat.

Voor meer informatie en doneren: Facebook: Noordkaap Challenge Ens of www.noordkaapchallenge.com

Peter Dekkers