Op de fiets? Even niets…

Ens - Bellen, whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst. "Moet kunnen toch!" "Ík kan dat wel tegelijkertijd!" Of... valt dat tegen en zitten er toch ook risico's aan vast?

Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van CBS Het Lichtschip uit Ens, SBO De Klimboom uit Emmeloord en CBS Op de Wieken in Tollebeek en hebben op dinsdag 10 december een gastles gehad van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets. Zien, leren en ervaren was het motto van de les. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

Bij ongevallen onder jongeren tussen de 12-24 jaar speelt bij 18 procent afleiding in het verkeer een rol speelt? Dat is bijna 1 op de 5; Juist het gebruik van de smartphone op de fiets, met name het typen van berichten in bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook, leidt tot een grotere kans op een verkeersongeval? Uit ongevalsgegevens is gebleken dat fietsende scholieren de meest kwetsbare verkeersdeelnemers te zijn. In de les is eveneens aandacht besteed aan de MONO campagne. Deze campagne heeft als ondertitel; “ongestoord onderweg”.

Gastles

Tijdens de gastles hebben de leerlingen met elkaar gediscussieerd hoe ze kunnen voorkomen dat ze onderweg door hun mobiel worden afgeleid. Bijvoorbeeld door het geluid van de mobiel uit te zetten of de mobiel gewoon in de tas te laten. Voor het beluisteren van muziek vonden veel kinderen het een goed idee om van tevoren een afspeellijst te maken en ervoor te zorgen dat je het verkeer nog goed kunt horen. Ook je oren heb je namelijk hard nodig in het verkeer. Gaat je mobiel toch nog over, als je op de fiets zit, dan kan je natuurlijk ook gewoon afstappen.

MONO - Op de fiets? Even niets… is een lesprogramma van Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Noordoostpolder en ROV Oost-Nederland.