Gemeenten zitten vast aan contract met Hulpmiddelencentrum

Regio - Het lukt de gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Urk niet onder het contract met het Hulpmiddelencentrum uit te komen. Twee weken geleden meldde men dat de uitleen van hulpmiddelen in het kader van de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) overgenomen wordt door Welzorg, maar dat blijkt te vroeg gejuicht.

De drie gemeenten zit in ieder geval tot eind 2020 vast aan het Hulpmiddelencentrum.

Samenwerking

Dronten, Noordoostpolder en Urk hebben een contract met het Hulpmiddelencentrum. Inwoners die hulp nodig hebben in de vorm van bijvoorbeeld een scootmobiel, rolstoel of tillift, kunnen daar terecht. Het regent de laatste tijd echter klachten over het bedrijf. Mensen moeten soms erg lang wachten op het hulpmiddel dat zij nodig hebben. Dat leidde eerder tot een item in het tv-programma ‘Kassa’ en was voor de gemeente Steenwijkerland aanleiding uit het samenwerkingsverband te stappen.

In september maakte de gemeente Dronten bekend het bedrijf nog één kans te geven om te komen met een verbeterplan. Twee weken geleden maakte men bekend per 1 december met een andere leverancier verder te gaan, het bedrijf Welzorg, maar nu moet de gemeente op haar schreden terugkeren.

Vast aan contract

Het blijkt dat Welzorg en het Hulmiddelencentrum het niet eens kunnen worden over de waarde van de reeds uitgeleende hulpmiddelen. ‘Dat betekent dat het Hulpmiddelencentrum de leverancier voor de hulpmiddelen blijft, tot het contract uiterlijk eind 2020 afloopt. Ook neemt het Hulpmiddelencentrum de reparaties en onderhoudswerkzaamheden weer voor hun rekening,’ laat de gemeente weten in een verklaring.

‘Dit is een bijzonder vervelende situatie voor onze inwoners. Wij zetten er vanuit de gemeenten volledig op in om onze inwoners zo goed mogelijk te helpen. We snappen dat er vragen zijn en we willen deze zo goed mogelijk beantwoorden,’ reageert de wethouders Peter van Bergen (Dronten), Freek Brouwer (Urk) en Marian Uitdewilligen (Noordoostpolder). Inwoners die gebruik maken van het Hulpmiddelencentrum ontvangen deze week een brief met tekst en uitleg.

Klachten melden

Inwoners die klachten hebben over het Hulpmiddelencentrum, worden opgeroepen deze ook te melden bij de gemeente. ‘De afgelopen maanden merkten we dat de service van het Hulpmiddelencentrum verslechterde, ondanks de vele gesprekken met hen. Om te voorkomen dat deze situatie zich herhaalt, vragen we inwoners zich met eventuele klachten ook te melden bij hun gemeente. We gaan er vanuit dat het Hulpmiddelencentrum alles in het werk zal stellen om te voldoen aan hun verplichtingen. De kwaliteitseisen en levertijden houden we nauwlettend in de gaten. Wanneer het Hulpmiddelencentrum in gebreke blijft, zoeken we als gemeente een passende oplossing voor onze inwoner.’