Schoolmeubilair uit Emmeloord naar Afrika

Emmeloord - Bij de schakelvoorzieing, een dislocatie van De Wissel aan de Skagerrak 6 in Emmeloord werd donderdagochtend het schoolmeubilair van vier lokalen in een vrachtwagen geladen. De stoelen en tafels krijgen een tweede leven in Afrika.

‘We hebben het meubilair drie jaar geleden van diverse locaties naar hier gehaald’, vertelt directeur Sandra van der Tempel. ‘Het werd nu tijd voor nieuw meubilair.’ De ruim 80 schoolsetjes krijgen overigens nog wel een derde leven in Afrika. En daar zorgen Douwe en Gerry Helfrich uit Dronrijp voor.

Zuid-Afrika

In 1999 maakten ze een reis door Zuid-Afrika. Geraakt door de erbarmelijke omstandigheden op scholen besloten ze overtollig schoolmeubilair uit Nederland naar de townships te sturen. Inmiddels hebben ze 200 containers afgeleverd en ze blijven leveren.

Het liep wat anders die vakantie, weet Douwe Helfrich nog. Het was een prachtige vakantie, maar wel eentje die thuis nog lang bleef nagloeien. Vooral de aanblik van kinderen in de townships in Port Elizabeth die les kregen in lokalen zonder meubilair en met amper schoolspullen als schriften, boeken en pennen. Helfrich, toen in dienst van het Friesland College, wist dat er geregeld schoolmeubilair werd vervangen. Zou het niet mooi zijn...

Friesland College

En dat was het. Met hulp van hetzelfde Friesland College en de Zuid-Afrikaanse ambassade gingen in februari 2000 de eerste vijf containers voornamelijk vol meubilair naar Zuid-Afrika. Later werden de ruimtes tussen de stoelen, tafels en kasten in de container volgestopt met speelgoed, linnengoed, gereedschap en spullen voor scholen en kliniekjes in Zuid-Afrika.

Douwe en Gerry Helfrich - inmiddels 77 en 70 - richtten in 2000 de Stichting Townships South-Africa op. Ze wilden doorgaan omdat hun actie op veel sympathie kon rekenen en de behoefte groot was. Aanvankelijk kwam het meubilair alleen uit Friesland, maar inmiddels uit heel Nederland. Van Enschede tot Tilburg, en van Sittard tot Delfzijl. Dankzij giften en een sponsor kan de stichting alle transportkosten voor haar rekening nemen. ‘Scholen zijn blij met ons initiatief, want zodoende krijgt het meubilair een nuttige bestemming. Anders zou het op de stort belanden’, zegt Helfich.

Gambia

De twee Friezen gingen geregeld naar Zuid-Afrika om bij te praten met hun vaste contactpersoon, en om te zien waar de spullen terecht waren gekomen. Twee jaar geleden is hun vertrouweling om het leven gekomen. Sindsdien zoeken ze naar een vervanger. ‘Maar die hebben we nog niet gevonden. Omdat we zeker willen weten dat de spullen goed terecht komen, gaat nu alles naar Gambia.’

Want tijdens een vakantie in 2014 herhaalde de geschiedenis zich. Daar raakten ze in gesprek met een Nederlandse vrouw die de bevolking hielp bij het bouwen van scholen. Alleen... het meubilair ontbrak. Tsja... Inmiddels is al menig container naar dit Afrikaanse land gegaan. Dit jaar zijn al 40 containers afgeleverd.

De teller komt daarmee op 200 containers. De stichting draait zo langzamerhand als een geoliede machine. Scholen die meubilair beschikbaar stellen, melden dat bij Helfrichs die voor een container zorgen. Zelf zijn ze bij het laden, want dat moet efficiënt en correct in verband met de douane. Omdat ze al die jaren met transportbedrijf Niek Dijkstra in Heerenveen en rederij Safmarine in Rotterdam zijn blijven werken gaat het vervoer van een leien dakje. Op 31 oktober werd in Almelo en Ruurlo de 200ste container geladen.

Uultsje Talsma