Derde generatie Holweg treedt aan in Vollenhove

Vollenhove - Met Berthold Holweg (44) treedt de derde generatie aan in het bedrijf Holweg Schoenen.

Hij was al sinds 2009 medevennoot, maar op 1 januari neemt hij het bedrijf definitief over van Bennie en Gé, die op hun beurt de opvolgers waren van zijn ouders Bennie en Annie Holweg. Vanuit de winkel annex werkplaats aan de Kerkstraat in Vollenhove is Holweg Schoenen actief in het Noorden van ons land met orthopedische schoenen.

Annie en Bennie Holweg kwamen vanuit Lichtenvoorde naar Vollenhove en namen in 1951 bedrijf van familie De Vries over. ‘Een ambachtelijk bedrijf dat in de jaren daarna door detailhandel in schoenen groeide’, kijkt Bennie jr. terug. Hij trad in 1969 – als zestienjarige – in de voetsporen van zijn vader en kwam in het bedrijf. In de zeventiger jaren volgde forse groei in schoenen in de winkel, onder meer door toevoeging aan het assortiment van sportschoeisel, kleding en aanverwante artikelen. Na het overlijden in 1982 van Bennie Holweg sr. werd het bedrijf voortgezet door Annie, Bennie jr. en zijn vrouw Gé.

Orthopedische schoenen

Eind tachtiger jaren werd de keuze gemaakt om de opleiding tot orthopedisch schoentechnicus te volgen. In 2000 werd gestart met het aanmeten van orthopedische schoenen in het eigen bedrijf wat geleid heeft tot forse groei. Vanaf dat moment was alles gericht op de verkoop en productie van schoenen. In 2009 is Berthold Holweg in het bedrijf gekomen en werd een jaar later medevennoot.

Hij had daarvoor elf jaar gewerkt bij OIM-orthopedie in Hoogeveen en daar het diploma behaald voor Orthopedisch schoentechnicus. ‘Daar deed ik ook spreekuren met verschillende disciplines waaronder revalidatieartsen, orthopeden en fysiotherapeuten in verschillende ziekenhuizen, instellingen en verzorgingshuizen’, zegt hij. Veel daarvan zijn na de overstap meegegaan naar Holweg. ‘Zo hebben we de orthopedische tak die Bennie jr. inmiddels had opgebouwd verder kunnen uitbreiden.’

Omdat de orthopedische kant van het bedrijf steeds belangrijker wordt wil Berthold Holweg daar na de overname meer nadruk op leggen. ‘Daarvoor heb ik de keuze gemaakt om een stukje van de winkelruimte af te halen en dat deel in te richten als ontvangstruimte/wachtruimte met een bemenste ontvangstbalie voor onze orthopedische klanten. Die kunnen nu iedere werkdag worden geholpen.’ Daarnaast worden er spreekuren gehouden in ziekenhuizen, instellingen en verzorgingstehuizen in Vollenhove, Emmeloord, Meppel, Steenwijk, Burgum, Groningen, Assen, Westerbork, Beilen en Hoogeveen.

Voetproblemen

Met de wisseling van de wacht heeft Berthold Holweg ook een duidelijke keuze gemaakt ten aanzien van de winkel, die na de jaarwisseling geopend zal zijn van woensdag tot en met zaterdag. ‘We blijven een schoenenzaak zoals hij was, maar wel wat meer gericht op klanten met voetproblemen. Dus gerichter inkopen op de comfortschoenen wat weer beter aansluit bij onze klanten die niet direct orthopedische schoenen nodig zijn maar toch probleem voeten hebben. Door de combinatie van orthopedie en een confectie schoenenwinkel kunnen wij ons hierin onderscheiden en is dit ook onze kracht.’

www.holwegschoenen.nl