Femke Beuling in de wachtkamer

Heerenveen - Ze is eerste reserve voor de WK afstanden in Salt Lake City, half februari, en is in ieder geval van de partij op de vijfde en laatste World Cup-wedstrijd in Calgary, een week eerder. ‘Ik ben heel tevreden’, aldus Femke Beuling over haar prestaties op de NK afstanden.

Met een persoonlijk record van 38,23 op de 500 meter en 1.16,84 op de 1000 meter, haar tweede tijd ooit, voldeed de 20-jarige schaatsster van Team IKO afgelopen weekeinde in een uitverkocht Thialf aan de verwachtingen. Al vond ze, dat het op beide sprintafstanden nog wel wat harder had gekund. Op de 500 meter werd ze vierde (net niet goed genoeg om zich rechtstreeks voor de WK afstanden te plaatsen), op de 1000 meter werd ze dertiende.

Oude toptijd

Op de 500 meter haalde Femke Beuling zaterdag 13/100 seconde van haar oude toptijd af. ‘Mooi, al heb ik er wel een dubbel gevoel bij. Ik was heel dicht bij een podiumplaats en een ticket voor de WK afstanden in Salt Lake City (het scheelde 9/100 met nummer drie Femke Kok, HdR). Ik had voor mijn gevoel nog wel een tiende sneller gekund. Mijn tweede binnenbocht was wat voorzichtig. Maar ja, met een PR op het moment dat het moet, ben ik hartstikke tevreden.’

Op de 1000 meter was haar opening van 17,8 prima, maar toch had Beuling al snel het idee dat het geen toptijd zou worden. In haar race tegen Anice Das leek het tot zo’n 800 meter, tot en met de een na laatste bocht, goed te gaan. Dat was niet zo. ‘Het punt waarop je voelt dat het zwaar wordt, is bepalend. Dat punt kwam nu te vroeg, na 600 meter al. Het kostte me teveel energie om op snelheid te blijven. Misschien heb ik iets teveel geforceerd.’

Snelste baan

Ondanks dat Femke Beuling zich niet rechtstreeks voor de WK afstanden heeft weten te plaatsen (de eerste drie van het NK gaan daar naartoe), is de kans toch aanzienlijk dat ze aan het toernooi op de snelste baan ter wereld mag meedoen. Reden: nummer drie Femke Kok is nog junior. Haar hoofddoel dit seizoen: het WK voor junioren. Femke Kok, ex-teamgenoot van Beuling, zal moeten kiezen, omdat beide toernooien te snel na elkaar komen en het tijdsverschil te groot is.

‘Klopt, er is een reële kans dat ik alsnog aan het WK mag meedoen. Ik mag sowieso mee als reserve. Het is afwachten, ik hoop natuurlijk dat ik mag meedoen. Ik ken Femke goed, heb haar al gesproken. Ze heeft nog geen tijd gehad om serieus over de kwestie na te denken. Ik weet niet wanneer ik haar beslissing hoor, maar ik hoor het als eerste, is me beloofd.’ Hoe dan ook, Femke Beuling voldeed voor haar gevoel aan de verwachtingen op de NK afstanden in Heerenveen.

Harry de Ridder