Emmeloord blijft oppermachtig op Tiendorpentoernooi

Noordoostpolder - ​De tegenstander in de finale was een verrassende, dat Emmeloord het Tiendorpentoernooi in de zaal won was minder verrassend. Kraggenburg was de klos: 2-6. 'Een makkie', gaf Gerke Schaap toe.

De 36-jarige routinier was belangrijk voor Emmeloord, dat voor de vijfde keer in zeven jaar tijd beslag legde op de poldertitel. ‘We speelden in twee vaste blokken en dat liep geweldig’, vond Schaap. In de poulefase moest Emmeloord alleen tegen Marknesse (2-4) en Nagele (3-6) aan de bak. Creil-Bant (8-1) en Kraggenburg (5-0) kregen een pak slaag. In de kruisfinales werd viervoudig winnaar Tonego met 3-1 aan de kant geschoven.

Schaap deed naar eigen zeggen voor de achttiende keer aan het Tiendorpentoernooi, dat altijd op de eerste zondag van het nieuwe jaar wordt gespeeld. Hij eiste een belangrijke rol op door in de kruisfinales twee keer tegen Tonego te scoren en in de eindstrijd de score te openen. Wat zijn totaal op zeven goals bracht. ‘Helaas net niet genoeg om topscorer te worden. Toen ik jonger was, vond ik die titel belangrijker. Nu is het geen doel op zich meer.’

Goede conditie

Hij werd vier keer tot topschutter gekroond en met Ens won Schaap het toernooi ook een keer of vijf (hij is de tel kwijtgeraakt..., HdR.), maar hij is nog lang niet van plan het toernooi vaarwel te zeggen. ‘Ik heb een goede conditie, ik kan nog wel een paar jaar mee en dat ga ik ook zeker doen.’ Jeroen van den Berg van Tonego is wat dat betreft een lichtend voorbeeld voor Schaap. Van den Berg was er met zijn 48 jaar ‘gewoon’ weer bij.

Dat Kraggenburg de finale van de 23e editie haalde was een mooie opsteker voor het dorp en voor het toernooi. Weer eens wat anders. Marknesse, Nagele en Creil-Bant waren in poule A geen partij voor het team van trainer Arnold Roossien. In de kruisfinales won Kraggenburg met 1-3 van Ens, dankzij goals van Luc en Leon de la Vieter en Jesper Oosterwijk, die met acht doelpunten tweede werd op de lijst van topschutters. Bilal Boundati won de Gouden Schoen door tien keer te scoren.

In de ongelijke eindstrijd tegen Kraggenburg schoot Boundati vier keer met scherp. Gerke Schaap en Wiebe Koopmans namen de andere treffers voor hun rekening. Ondanks twee mooie tegengoals, van Leon de la Vieter en Joost Potters, was van een spannende finale geen seconde sprake (6-2). ‘In de poule lieten we het lopen, omdat we ons al voor de kruisfinales hadden geplaatst’, zei Arnold Roossien. ‘In de finale wilden we eerder druk zetten, maar sommige jongens zaten er doorheen.’

Andere opzet

De coach van Kraggenburg zag natuurlijk ook dat het verschil veel te groot was. ‘Emmeloord speelt in een vast systeem en heeft veel echte zaalvoetballers. Voor andere teams wordt het dan heel moeilijk.’ Roossien opperde een andere opzet van het toernooi. ‘Ik zou de halve finales tegelijk laten spelen en de strijd om de derde plaats afschaffen. Ik snap niet dat die wedstrijd wordt gespeeld. Is helemaal niet interessant. Zo verloopt het toernooi wat sneller.’

Morrelen aan de opzet van het Tiendorpentoernooi of niet, eens te meer werd duidelijk dat het voor de dorpen een heidens karwei wordt Emmeloord de komende jaren van de troon te stoten. Tonego heeft al eens bewezen dat het mogelijk is Emmeloord te verslaan, maar dan moet alles meezitten. Dat een van de andere dorpen wint, lijkt de komende jaren uitgesloten. Voorlopig heerst Emmeloord in de zaal en de honger naar meer toernooiwinsten lijkt nog lang niet gestild.

Harry de Ridder