Humorvolle Grietje Buster is 100 jaar: 'Ze heeft genoten'

Emmeloord - De Noordoostpolder is een eeuweling rijker. Grietje Buster-Visser werd vrijdag 100 jaar. Na een bezoek van de burgemeester vierden de bewoners van de Talmahof groot feest. Een dag later was het feest met de familie. ,,Heel bijzonder dit”, vertelt dochter Aagje Ronda-Buster. ,,Dit maakt niet iedereen mee.”

Grietje is honderd jaar geleden geboren in Amsterdam. Haar ouders zijn van Friese komaf en runnen in die jaren een groentewinkel in de grote stad. Grietje is een van de vijf kinderen in het gezin. Ze moet opboksen tegen vier broers.

Een begrip

Al op haar veertiende helpt ze mee in de winkel, waardoor ze op jonge leeftijd een gezond portie arbeidsethos opbouwt. Vader is slechtziend, Grietje zelf ook. Dochter Aagje vertelt: ,,In de familie komt een aangeboren staarafwijking voor. Ook bij mij. Wij hebben zelf drie zoons, waarvan er twee slechtziend zijn.”

Ondanks de gezichtsbeperkingen is Grietje een graag gezien en actief persoon, zeker na de verhuizing naar Broek in Waterland, een dorp net boven Amsterdam. ,,In Broek in Waterland kende iedereen haar”, weet Aagje. ,,’Greet’ Buster was echt een begrip. Ze was bijvoorbeeld vele jaren voorzitter van de bejaardensoos. Ja, ondanks haar oogbeperkingen was mijn moeder altijd een hele actieve vrouw. En bij ons thuis was het vaak een zoete inval.”

Gezin

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942, trouwt Grietje met Anne Buster. Ze heeft de Fries ontmoet in Sneek, waar haar opa en oma wonen. Ze gaan in Amsterdam wonen. Samen krijgen ze drie kinderen: Aagje (1944), Wietze (1948) en Wiebe (1955). Twee jaar na de oorlog verhuist het jonge gezin vanuit de hoofdstad naar Broek in Waterland. In ’55 wordt er een nieuwe woning gebouwd, naast het huis van de burgemeester van het dorp. Aagje: ,,Dat de burgemeester van de Noordoostpolder deze vrijdag langskwam, vond moeder erg leuk. Ze heeft een hele tijd met hem zitten praten.”

In 2017 verhuist Grietje, altijd liefkozend 'Greet' genoemd, naar de Talmahof in Emmeloord. Ze woont dus fijn dichtbij Aagje en haar gezin. Vanuit Marknesse kunnen ze zo makkelijk en vaak naar moeder toe. In de Talmahof heeft Grietje het fijn, geeft Aagje aan. ,,Ze is een hele vrolijke, lieve vrouw. Ze heeft humor, is erg ad rem. De verzorging is gek met haar. Ze wordt goed verzorgd, dan kun je het lang volhouden.”

Feest

Vrijdagochtend kwam de burgemeester op de koffie, in de middag werd er met zeker 70 bewoners feest gevierd. Het koor Smart en Zo zorgde voor een fraaie en gezellige feestsfeer in het tehuis. ,,Moeder heeft genoten. Ze houdt erg van feestjes. Als er iets te vieren is, kijkt ze daar echt naar uit. Dat deed ze vroeger al.”

Zaterdag was het tijd om de festiviteiten eens dunnetjes over te doen met de familie. In hotel Van der Valk in Emmeloord was het andermaal een mooi feest. Aagje: ,,Prachtig vond moeder het.”

Alexander Drost