STOPPELS | KRAGT-taal

Een goede communicatie verbetert elke relatie. Dat is duidelijk, maar wat is ‘goed’ in deze? Een gesprek kan heel verschillend uitgelegd worden.

Vroeger had het geloof, de kerk een grote invloed op onze omgang met elkaar. Je was katholiek, hervormd, luthers, gereformeerd of wat dan ook, genoeg keus en met dat gegeven wisten we waar de ander stond. Dat werd gerespecteerd omdat geloven een persoonlijke overtuiging is. Niettemin waren er discussies over, soms fel en ‘lijdend’ tot kerkscheuringen. Maar die ‘zuilen’ zijn gevallen en geen reden meer tot twistgesprekken. Voor veel mensen een verademing.

Politiek

Tegenwoordig is ons politieke standpunt van belang. “Van welke partij ben je?” Dat is een te persoonlijke vraag. Weinig mensen komen er voor uit dat ze op Wilders stemmen, terwijl Wilders een grote aanhang heeft. Niet geliefd bij de coalitie. Het zij zo, maar reken elkaar niet af op een andere keus. Neem de ander net zo serieus als je zelf genomen wilt worden. In veel gezelschappen wordt praten over politiek vermeden omdat dat ruzie zou geven. Dan hoorde je vroeger: “de overheid draagt het zwaard niet tevergeefs”, want die is verantwoordelijk voor de veiligheid van de burgers. Dat was een dooddoener.

Eigen mening

Daar denken we nu anders over, we hebben allemaal een eigen mening en weten het vaak beter dan onze ministers, we geven (niet zelden beledigend) af op leiders. Zie wat er getwitterd wordt! Is dat geen gevolg van onze bejubelde wet op de Vrijheid van meningsuiting? Als we in vrede met elkaar willen samenleven dan is heldere communicatie een noodzaak, ‘politiek correct’ heet dat nu. We mogen bepaalde uitingen niet doen zoals discrimineren, uitsluiten om ras of cultuur, om seksuele voorkeur of geloof. Eigenlijk een scala aan ongewenste uitingen.

Kwetst

Het is in zekere zin onmogelijk te weten wat de een of de ander kwetst. Dwingt ‘politiek correct’ ons niet in een bepaalde richting? Beschaafd gedrag is mooi maar ook wel eens huichelachtig. Waar gaat dit heen? We worden enorm beïnvloed door de mening van bekende mensen. Laat u niets wijsmaken. Tenslotte is het gedaan met onze eigen vrije mening en komt er een overheersing die ons zal vertellen hoe te denken en te leven op aarde.

Ria Kragt

mefkragt@gmail.com