Sprankelend nieuwjaarsconcert met Minne Veldman

Urk - Organist Minne Veldman opende zaterdagavond het muzikale nieuwe jaar met een orgelconcert op het Boogaart-orgel in de Ichthuskerk op Urk. Vele muziekliefhebbers waren erop afgekomen.

Het concert begon met een sfeervol orgelkoraal "Jezus, ga ons voor" van Willem Hendrik Zwart. Daarna kwamen de meesters uit de barokmuziek met een puntig gespeelde Toccata en Fuga van Krebs, leerling van Bach, en twee zangerige transcripties van delen uit cantates van Bach. Het hoogtepunt van de avond was het Praeludium en Fuga over de naam Bach, van de componist Franz Liszt. Werkelijk alles werd hier uit de (orgel)kast gehaald en fluisterzachte momenten werden direct gevolgd door bulderend orgelspel.

Na een rustig orgelkoraal van Feike Asma kwamen de Frans-romantische componisten aan bod. Het Piece Heroique van Cesar Franck en De Final uit de derde symfonie van Louis Vierne werden overtuigend en muzikaal neergezet. Het was duidelijk te horen dat hier heel wat studie-uren in hebben gezeten. Minne Veldman besloot dit nieuwjaarsconcert met een eigen bewerking over "Alle roem is uitgesloten" en voor de laatste keer kregen we het orgel van zacht tot hard te horen en met een mooie solo voor de Vox Humana. Een prachtig muzikaal begin van het nieuwe jaar.

Druk jaar

Het concert vormde voor Minne het begin van opnieuw een druk bezet jaar. In de agenda staan ruim vijftig concerten. Daarbij ook een orgeltournee door Zuid-Afrika en een vijfdaagse muzikale reis naar Dresden, Leipzig en Weimar.

Gertjan Ekkelenkamp