Scholencampus aan Espelerlaan

Emmeloord - De nieuwe scholencampus aan de Espelerlaan die in 2025 gerealiseerd moet zijn, gaat tussen de 30 en 35 miljoen euro kosten.

Dit hebben gemeente en scholen donderdag op een persconferentie bekendgemaakt. De scholencampus biedt onderdak aan het Emelwerda College en de scholen van VariO; de Bonifatius mavo en het Zuyderzee Lyceum. De meest logische keuze is als locatie voor de campus is de Espelerlaan, blijkt uit een studie.

Een aantal gebouwen van het Emelwerda College stond al op de nominatie om te worden gesloopt. De locatie is voor verkeer goed bereikbaar, er is veel ruimte voor nieuwbouw en voldoende parkeergelegenheid. In de plannen zou het gebouw van het Vakcollege wel blijven bestaan. Dit is minder dan 20 jaar oud en nog in uitstekende staat.

Samenwerking

De scholen willen graag naar een nieuwe campus, omdat een aantal eigen panden in de nabije toekomst gerenoveerd moet worden. Uit onderzoek blijkt dat een gezamenlijk nieuw gebouw waarschijnlijk goedkoper is dan het renoveren van de bestaande panden. Door onder één dak samen te werken, kunnen bepaalde ruimtes en ondersteunende diensten ook gemakkelijker gedeeld worden.

Leerlingen terugloop

Samenwerken lijkt ook financieel verstandig omdat het aantal leerlingen de komende jaren zal teruglopen. Vorig jaar zaten op de scholen opgeteld 3250 leerlingen, in 2034 zijn dat er naar verwachting nog maar een kleine 2700. De scholen betalen zelf zo'n 25 procent mee aan het schoolgebouw. De overige kosten zijn voor de gemeente Noordoostpolder.

De gemeenteraad van Noordoostpolder moet nog instemmen met de locatiekeuze en de financiering.