Beetje gek: 12 marathons lopen in 2020!

Emmeloord - Beide mannen hebben allebei vertrouwen in een goede afloop, maar realiseren zich ook dat ze voor zichzelf een bijzondere uitdaging hebben gecreëerd. ‘Leuk, maar ook spannend’, zegt René Vernooij.

Door Harry de Ridder

De Emmeloorder is de ene helft van het duo, dat in 2020 twaalf (!) marathons gaat lopen. Elke maand eentje, te beginnen komende zaterdag in Amsterdam. Berend Schotanus vormt de andere helft van het illustere tweetal, bij velen wellicht bekend als lid van de organisatie van Triathlon Noordoostpolder, al is Vernooij daar sinds begin dit jaar mee gestopt. Vernooij (50) en Schotanus (48) gaan de strijd met zichzelf aan om geld in te zamelen voor Stichting MS Research. Schotanus is het brein achter het idee van de marathons, Vernooij koppelde daar het goede doel aan.

De keuze om voor MS Research geld in te zamelen lag voor het tweetal voor de hand. Beide mannen behoren tot een vriendengroep, waarvan ook Ruurd Sieperda ‘lid’ is. De koeienboer uit Rutten kreeg een paar jaar geleden te horen dat hij multiple sclerose heeft. ‘Ik dacht MS wel even te verslaan. Dat is niet gelukt. Mijn melkkoeien heb ik weg moeten doen, ik heb nu alleen nog jongvee. Het wilde niet meer. Rond de middag kon ik niet meer lopen, ik had gewoon te weinig energie.’ Jerommeke, zoals de koeienboer door intimi wordt genoemd, moest fors inleveren door de ziekte.

Aandacht en geld

Toen Berend Schotanus sprak over zijn voornemen om twaalf marathons in een jaar tijd te lopen, was René Vernooij meteen voor. ‘Maar ik wilde er een goed doel aan koppelen. Voor ons is bewegen een vanzelfsprekendheid, voor Ruurd is het dat niet meer. Die twaalf marathons lopen is leuk voor onze ego’s, maar het hoofddoel is aandacht vragen en geld genereren voor MS Research. Er is veel geld voor dat onderzoek nodig.’ MS is een chronische ziekte, die ontstekingen veroorzaakt aan het centrale zenuwstelsel. MS Research besteedt jaarlijks drie miljoen euro aan onderzoek.

De basis van het hele circus werd gelegd in de bovenkamer van Schotanus. Hij kon weer wat van zijn bucketlist afvinken. Vorig jaar voltooide de atleet een hele triatlon. Daar ging wel heel veel training aan vooraf, vond Schotanus. ‘Ik zocht een andere uitdaging. Het was een beetje puzzelen, ik wilde het ook een beetje rustig aan doen.’ Zo kwam hij, heel logisch (?), op het idee van de twaalf marathons. De Marathon Challenge 2020 van Team Jerommeke, zoals het project is gedoopt, moet minimaal 2500 euro opleveren.

Meelopen

‘Gezondheid gaat boven alles’, zegt Vernooij. Team Jerommeke verschijnt in elke provincie aan de start van een marathon in 2020 en wil als het even kan alle marathons uitlopen. In 490 voor Christus rende boodschapper Pheidippides van Marathon naar Athene (ongeveer 42 kilometer) om het nieuws te vertellen, dat het Griekse leger de Perzen had verslagen. Daarna viel hij dood neer. Een dergelijk scenario willen Vernooij en Schotanus graag voorkomen. Ze hebben een medische check laten doen en staan onder behandeling bij een fysiotherapeut.

Om nog meer aandacht voor hun project te genereren, kunnen belangstellenden een marathon met het tweetal meelopen. Aanmoedigen mag ook Schotanus en Vernooij hopen op een inktvlekwerking. ‘Meelopers’ kunnen zich aanmelden als teamlid en op die manier anderen ertoe bewegen ook geld te doneren. ‘Voor een persoonlijk record moet je niet bij ons zijn’, zegt Vernooij. Zijn maat heeft bedacht dat het mogelijk moet zijn alle marathons binnen de vier uur te lopen. ‘Als we een marathon niet uitlopen, gaan we de resterende kilometers zwemmen’, zegt Vernooij. Vindt Schotanus niet zo’n goed idee.

Eerste marathon

Hoe dan ook, twaalf marathons in één kalenderjaar: het is een hell of a job. Een klein beetje gek moet je er wel voor zijn. ‘We roepen wel wat over ons af’, weet Vernooij. ‘Aandacht vragen voor MS Research, daar gaat het ons om.’ Eind augustus begonnen de voorbereidingen op het megaproject. ‘Ik heb er veel zin in, van mij mag de eerste marathon beginnen’, zegt Schotanus. Ook Ruurd Sieperda kijkt ernaar uit. ‘Van deze actie krijg ik energie!’

Schema

25 januari, Noord-Holland (Amsterdam); 9 februari, Gelderland (Zaltbommel); 15 maart Limburg (Maastricht); 19 april Overijssel (Enschede); 3 mei Groningen (Den Ham); 13 juni Friesland (Rauwerd); 18 juli Drenthe (Diever); augustus (datum nnb) Flevoland (Almere); 13 september Noord-Brabant (Hilvarenbeek; 3 oktober Zeeland (Zoutelande); 15 november Utrecht (Abcoude); 13 december Zuid-Holland (Spijkenisse).

Info: https://teamjerommeke.nl. Zie ook Facebook en Instagram, Team Jerommeke.