Facelift voor Smedingplein Emmeloord

Emmeloord - Aan het Smedingplein in Emmeloord komt een nieuw complex voor winkels, wonen en werken.

Bureau Boes + Kok B.V. uit Vollenhove heeft samen met haar opdrachtgever M&S Van Staveren B.V. een totaalplan vormgegeven voor de transformatie van het huidige multifunctionele gebouw aan het Smedingplein. Het plan sluit goed aan bij het vastgestelde “Centrumplan Emmeloord” met betrekking tot het gewenste woningbouwprogramma, de stedenbouwkundige kaders, inrichting van de openbare ruimte en architectuur. Het bouwontwerp zoekt verbinding met de toekomstige openbare ruimte aan de westkant.

Op de begane grond komt ruimte voor detailhandel, een tweetal kantoorunits van ongeveer 60 vierkantemeter en zeven grondgebonden wooneenheden met buitenruimte inclusief een berging waarbij tevens de mogelijkheid bestaat voor een beroep aan huis.

Maisonnette

De bovenste twee woonlagen bestaan uit een 9-tal maisonnette woningen met bruto gebruiksoppervlakte van bijna 100 m2, waarbij ook een ruime buitenruimte is gecreëerd in de vorm van een balkon met zicht over het smedingplein.

Het plan voorziet in een totaalrenovatie met een hoog ambitieniveau op het gebied van verduurzaming en natuur inclusief bouwen. Qua exterieur zal het worden uitgebreid over de begane grond in oostelijke richting, waarbij het in haar geheel een nieuwe buitenschil zal krijgen. Het ontwerp voorziet hiermee in een moderne baksteenarchitectuur, alzijdig, warme rood tinten, hoekaccenten en subtiele verbijzonderingen om zo een robuust gebouw neer te zetten.

Er wordt gebruik gemaakt van de huidige kwaliteit van het gebouw. Gevelopening zijn prominent aanwezig in ingevuld door een eenduidig ritme met een knipoog naar de oorspronkelijke wederopbouw architectuur.