Wat moet zieke essen vervangen?

Emmeloord - Inwoners van de gemeente Noordoostpolder kunnen meedenken over hoe het groen langs de wegen ingevuld kan worden. De gemeente werkt aan een nieuwe visie, nu de essen langs de wegen door ziekte zullen verdwijnen.

Het groen langs de buitenwegen heeft aandacht nodig. Essentaksterfte en klimaatverandering vragen om een nieuwe kijk op de bomen, bermen en sloten. Want die zijn belangrijk voor de natuur en het landschap.

Digitale kaart

Tot en met zondag 2 februari kan iedereen zijn/haar ideeën op een digitale kaart zetten. Die kaart staat op noordoostpolder.nl/bomen. De input wordt gebruikt voor de nieuwe visie. In de visie komen keuzes voor het groen. Bijvoorbeeld over de soort bomen die na het kappen van zieke essen wordt geplant. Of over ecologisch bermbeheer. Die keuzes kunnen voor de ene weg anders zijn dan voor de andere weg.

In de komende jaren moet de gemeente veel essen kappen. In Noordoostpolder staan ongeveer 5.000 essen langs de buitenwegen. Die lijden bijna allemaal aan essentaksterfte. Gelukkig hoeven ze niet allemaal tegelijk weg. Waar de bomen verdwijnen, gaat de gemeente we planten volgens de nieuwe visie.