Zorgopleiding ZONL slaat aan

Emmeloord - Maar liefst 43 BBL-studenten zijn met hun diploma klaargestoomd voor een vervolg van hun loopbaan bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

Waar veel zorgorganisaties moeite hebben met het vinden van nieuwe arbeidskrachten, bindt de Zorggroep eigen medewerkers aan zich door hun diploma’s up to date te houden. Daarbij wordt nauw samengewerkt met ROC Friese Poort in Emmeloord. ‘En het werkt’, zegt adviseur Leren & ontwikkelen Hetty Bolt. ‘Drie nieuwe klassen zijn inmiddels al weer gestart.’

Diploma’s up to date

Dat klassen elkaar nu zelfs afwisselen is nog niet eerder gebeurd. ‘Elders wordt wel eens een BBL-klas gevormd maar dat wij dit nu bijna continu doen is wel bijzonder’, vertelt Bolt. Onder de geslaagden zijn maatschappelijk verzorgenden 3 IG, verzorgenden 3 IG en verpleegkundigen niveau 4. De eerste groep bestond uit 3 Zorggroep-medewerkers en 18 zij-instromers uit andere beroepen.

Ook bij de opleiding verpleegkundige niveau 4 was er een aantal instromers die samen met medewerkers van de Zorggroep nu als verpleegkundige aan de slag gaan. Tenslotte zijn er verzorgenden die zich nu verzorgende 3 IG mogen noemen. Dit houdt in dat ook zij nu klaar zijn voor de toekomst.

Samenwerking

Die laatste groep heeft in 52 weken een hele opleiding doorlopen, waardoor ze nu een volledig erkend diploma hebben. Bolt: ‘Wij kiezen ervoor medewerkers met verouderde diploma’s op MBO niveau 3 het erkende diploma verzorgende 3 IG te laten halen en kiezen niet voor deelkwalificaties.’ Naast ZONL wordt in het traject ook samengewerkt met Coloriet, Talma Urk, Interact Contour en Triade.