Tientallen bewoners geëvacueerd nadat storm dak van flat af blies

​Emmeloord - Op zondag 9 februari zijn de hulpdiensten langdurig bezig geweest aan de Staalstraat in Emmeloord. Naast stormschade werd 's avonds ook duidelijk dat er veel waterschade in het flatgebouw is ontstaan. Enkele tientallen bewoners zijn daarom tijdelijk elders opgevangen.

Storm Ciara richtte een ravage aan. Een groot gedeelte van de dakbedekking, het isolatiemateriaal en enkele afzuiginstallaties op een flat waaiden los en kwamen op straat terecht. Hierdoor raakten een auto en meerdere fietsen zwaar beschadigd.

Door de straat vliegen

De brandweer kwam rond 15.30 uur in actie nadat buurtbewoners flinke klappen hoorden en het dakmateriaal door de straat zagen vliegen. De omgeving werd ruim afgezet. Met een hoogwerker zijn de grote stukken losgehaald, waardoor het gevaar was geweken.

Aan het begin van de avond, terwijl de hulpdiensten alweer elders bezig waren, trok de storm nog verder aan. Dit keer ook met flinke regenbuien. Het dak van de flat was lek geraakt. Het water zorgde vervolgens voor nog meer schade. Met name de woningen op de bovenste etage hebben forse wateroverlast. Zeker drie huizen staan blank, aldus de brandweer. Ook bij de woningen daaronder druppelde het water naar binnen. Om kortsluiting te voorkomen is de elektriciteit afgesloten.

Elders onderdak

In ieder geval zullen de bewoners van de bovenste etages de komende nachten elders door moeten brengen. Zij zijn in eerste instantie zondagavond opgevangen in de brandweerkazerne, vlak om de hoek aan de Nijverheidstraat. Een brandweerbusje bracht een twintigtal bewoners. Om hoeveel ontruimde woningen het precies gaat, is niet bekend.

In de brandweerkazerne werd zondagavond een noodbijeenkomst gehouden voor alle flatbewoners die thuis waren. Zij zijn ingelicht over de stand van zaken. De verzekeringsmaatschappijen zullen maandag bij daglicht de totale storm- en waterschade aan de flat gaan inventariseren. Daarna zal volgens de brandweer worden bepaald wie er terug naar huis mogen.