Vlees vs. vleesvervangers

Vleesschaamte. Een term die steeds vaker opduikt. Steeds meer mensen raken bewust van de effecten van vlees eten op het klimaat en op hun gezondheid. Eten van vlees heeft consequenties voor onze aardbol; ontbossing, uitputting van grond en vervuiling van water door het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Dat het dieronvriendelijk is staat vast. Daarnaast wordt het eten van bepaalde soorten vlees in verband gebracht met gezondheidsklachten als beroertes, diabetes en kanker.  Veel vlees eten kan niet meer. Minderen of stoppen is de trend. Tijd om over te stappen op vleesvervangers! Toch?

Ons bordje om 18:00 wordt over het algemeen nog steeds gevuld met aardappelen, groenten en vlees. In de supermarkten is het schap aan vleesvervangers echter steeds groter geworden en veel vegetariërs en flexitariërs maken hier dankbaar gebruik van. Veel consumenten maken hierdoor steeds sneller en makkelijker de keuze voor een vleesvervanger. Ondertussen raken gezondheidsvoordelen van minder vlees eten steeds bekender en wordt het vlees op ons bord steeds vaker vervangen door alternatieven. Maar zijn die vleesvervangers uit het schap nu gezonder dan dat lekkere stukje vlees?
 

Vlees kan niet alleen lekker zijn, het zit ook vol belangrijke voedingsstoffen als eiwitten, ijzer, zink, B1 en B12 . Bij het laten staan van vlees moeten deze wel aangevuld worden op een andere manier. Veel kant-en-klare vleesvervangers hebben echter onvoldoende van deze voedingsstoffen om het stuk vlees te vervangen. Daar komt bij dat de smaak van een vleesvervanger vaak tegenvalt, het toevoegen van zout aan het product (veel zout!) is de oplossing. Natuurlijk moet het product er ook goed uitzien en niet uit elkaar vallen, logisch dus dat er verdikkingsmiddelen worden gebruikt. Aan ingrediënten als emulgatoren, suikers, gistextracten en gluteneiwitten  in ieder geval geen tekort. Bij het maken van de stap om geen bewerkt vlees (meer) te eten en over te stappen op vleesvervangers dient men er dus rekening mee te houden dat vleesvervangers niet per sé een gezondere keuze zijn.  Diervriendelijker is het in ieder geval wel!