HSP? Doe er iets mee!

Als HSP (High Sensitive Person) sta je volledig ‘open’ voor alles wat er om je heen gebeurt. Alle zintuigen staan open, waardoor alles binnenkomt. Zo ook wat een ander voelt.

Vaak weten hooggevoeligen zelf niet dat ze zo gevoelig zijn en volledig open staan. Dat de zintuigen hoog ontwikkeld zijn, alle prikkels binnenkomen via het brein en zenuwstelsel en deze overprikkeld en te zwaar belast raken.

‘Als de belasting te lang aanhoudt, raak je overbelast. Langdurige overbelasting kan leiden tot chronische klachten die lichamelijk en/of geestelijk van aard zijn of tot ‘bijzonder gedrag’ dat niet verklaarbaar is’, vertelt Martha.

Het risico op overbelasting neemt toe als de zintuigen niet alleen hoog ontwikkeld zijn, maar ook helder ontwikkeld. Dan worden niet alleen onbewust de gevoelens en emoties van anderen overgenomen, maar ook de fysieke pijnen, geestelijke gesteldheid en/of emotionele blokkades. ‘Overbelasting kun je voorkomen, maar daartoe moet je je eigen vorm van gevoeligheid kennen en weten hoe daarmee om te gaan. Als paragnost help ik cliënten door inzichtelijk te maken van welk type gevoeligheid er sprake is, wat dat betekent en hoe hier in het dagelijkse leven mee om te gaan’, aldus Martha.

Luna

De nieuwetijdspraktijk
Hopweg 36, Rutten

Telefoon 06 12171215
www.denieuwetijdspraktijk.nl