Dr. Google

In het huidige digitale tijdperk hebben we online toegang tot allerhande informatie. Welke klacht of vraag men ook heeft, tik het in de zoekbalk van Google en men vindt een scala aan onderzoeken, tips en forums.Dit geldt ook voor gezondheid. Dr. Google wordt met grote regelmaat veelvuldig geraadpleegd. Wij Nederlanders blinken daar zelfs in uit ten opzichte van andere Europeanen.

In de leeftijdscategorie tussen 16 tot 74 jaar zoekt 72% van de Nederlanders naar informatie op het wereld wijde web.

Het gemiddelde in de Europes Unie lag in 2018 op 52% volgens het CBS. Er wordt gezocht naar gezondheid en lifestyle; denk aan voeding en beweging, maar ook aan symptomen en de mogelijke reden voor deze symptomen. Google geeft altijd antwoord. Of dit antwoord juist is in de betreffende situatie is echter de vraag. Naast antwoorden vindt men ook een boel steun aan het surfen op internet. Er is bijna altijd wel een forum te vinden met lotgenoten die elkaar adviezen geven.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een duidelijke lijn is in het zoekgedrag op Google. Die lijn is zelfs in een tijdtabel uit te drukken; Dr. Seth Stephens-Davidowitz, datawetenschapper en auteur, toont in zijn onderzoeken aan dat bijvoorbeeld rond 3 uur ‘s-nachts een piek is in zoekopdrachten naar ziektes als Parkinson en kanker. Een zoektocht op internet geeft echter niet altijd de geruststelling waar men naar zoekt. In sommige gevallen concluderen sommigen zelfs dat er wel iets heel ernstigs mis moet zijn gezien hun klachten. 

Huisartsen zijn verdeeld over ons zoekgedrag, sommige patiënten zijn er bijna van overtuigd dat ze een ernstige ziekte moeten hebben. Het is voor te stellen dat het voor huisartsen soms lastig te weerleggen of uit te leggen is dat het allemaal wel meevalt. In andere gevallen helpt het juist bij het gesprek met de arts en verwijst de huisarts in bepaalde gevallen naar websites ter ondersteuning van hun uitleg. 

Thuisarts.nl is zo’n site die goed inspeelt op de behoefte van mensen om online goede informatie te vinden over gezondheid. Het is een initiatief van de Nederlandse Huisartsen Genootschap en de informatie is gebaseerd op de reguliere geneeskundige wetenschap. De site geeft uitleg over gezondheid en ziekten. Men kan de site raadplegen wanneer men zich afvraagt of een bezoek aan de huisarts noodzakelijk is, hoe ze gezond kunnen blijven, als ze zich willen voorbereiden op een bezoek aan de huisarts of juist als ze uitleg van een huisarts nog eens na willen lezen. Er wordt informatie gegeven over symptomen, behandelingen en eventuele gevolgen van diverse gezondheidsproblemen. De plaatjes en filmpjes maken de uitleg begrijpelijker en helderen een boel vragen op. Dat de website wordt onderhouden en gevoed door huisartsen, artsen en voorlichters waarborgt de kwaliteit en betrouwbaarheid van de website.
Het internet wordt meer en meer een medium waar arts en patiënt elkaar ontmoeten. Zo zijn er diverse gezondheidsportalen; men kan bij huisartsen online afspraken plannen en herhaalrecepten aanvragen, bij ziekenhuizen kunnen afspraken teruggevonden worden, evenals foto’s en uitslagen van onderzoeken. Niets prettiger dan de mogelijkheid om thuis terug te lezen wat de arts in het ziekenhuis allemaal heeft uitgelegd. En wat te denken van e-consulten en videobellen met een arts wanneer iemand slecht ter been is?

Gezondheid, welzijn en lifestyle zijn onderwerpen waar altijd vragen over zullen blijven. De online informatievoorziening kan bijdragen aan de voorlichting van patiënten en diverse online tools die worden aangeboden kunnen veel gemak bieden aan zowel artsen als patiënten. Zolang men voor ogen houdt dat Dr. Google geen huisarts is én geen persoonlijke diagnose kan stellen is er met een nachtelijke zoektocht niets mis.