3D Mammografie vanaf 2021 ook mogelijk in Emmeloord

Het Antonius Ziekenhuis Sneek investeert de komende jaren in het vervangen van röntgenapparaten. Zij hebben onder andere een nieuw röntgenapparaat voor 3D-mammografie aangeschaft. Deze vernieuwde wijze van onderzoek zorgt voor een minder onaangename ervaring bij de patiënt, een beter beeld van de borst en er is sprake van minder straling

De beelden van een 3D-mammografie worden als het ware in plakjes weergegeven zodat afwijkend weefsel beter opvalt. Bij de nieuwe 3D techniek hoeven er minder foto’s te worden gemaakt en is er minder aanvullend onderzoek nodig. Bij een 2D-mammografie beperkt veel klierweefsel de het zicht op de foto’s waardoor aanvullende onderzoeken sneller noodzakelijk zijn. Bij de 3D beelden worden afwijkende plekjes sneller gedetecteerd, bij een ziekte als kanker kan dit van levensbelang zijn. Betere zichtbaarheid van weefsel betekent tijdswinst voor de onderzoeker en patiënt. Er kan snel duidelijkheid worden gegeven over de gezondheid van de onderzochte en in veel gevallen dus ook een einde aan de ongerustheid.
Vanaf 2021 wordt de modernisering van apparaten ook op de locatie in Emmeloord doorgevoerd. De 3D mammografie is dan ook daar mogelijk.