Het taboe doorbroken

Het is nog steeds een taboe; het niet probleemloos zwanger kunnen raken. Terwijl er duizenden vrouwen zijn die niet zwanger kunnen raken op de natuurlijke manier. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het niet lukt en er zijn ook verschillende manieren waarop deze vrouwen geholpen kunnen worden.

Maar wanneer vrouwen in het proces zitten van zwanger willen worden en keer op keer geconfronteerd worden met het feit dat het wéér niet is gelukt, moeten ze óók nog eens vragen vanuit de omgeving pareren.

Vraag het een willekeurige vrouw met een vaste relatie; ze krijgen nagenoeg allemaal de vraag : ‘Wordt het niet eens tijd?’. Wordt er aangegeven dat het nu niet het moment niet is wordt er veelal doorgevraagd: ‘Wil je geen kinderen?’ of ‘Kijk uit, straks is het te laat!’. Het zou zo maar eens kunnen dat de betreffende vrouw al maanden, of misschien al wel jaren bezig is met proberen om zwanger te raken. En terwijl zij net die ochtend de zoveelste spuit in haar buik heeft geplaatst moet zij zich ook nog eens verantwoorden waarom er nog geen kinderen zijn…

Natuurlijk is degene die het vraagt zich nergens van bewust. Het niet zwanger kunnen raken wordt nu eenmaal niet vaak open en bloot besproken. Als het gelukt is en het kleine wondertje is geboren komen de verhalen wel eens los, maar nog lang niet altijd. Voor veel vrouwen en hun partner is het een eenzame periode, een periode waarin veel verdriet is maar ook (onbedoeld) verwijten worden gemaakt. Het is een pittige test voor de allerbeste relaties.

 

Vanuit verschillende hoeken wordt geroepen dat het taboe doorbroken moet worden. Dat beroemde vrouwen als Yolanthe Cabau (actrice en presentatrice) en Kim Feenstra (model) openlijk bespreken dat zij niet via de natuurlijke weg zwanger kunnen raken werkt daar aan mee. Vrouwen voelen zich daardoor gesteund en worden er ook aan herinnert dat zij niet alleen staan. Het idee dat er nog veel meer andere vrouwen zijn met dezelfde problematiek kan helpen bij het verwerkingsproces. Dat er ook steeds meer ruchtbaarheid aan wordt gegeven draagt ook zijn steentje bij in het kweken van begrip in de directe omgeving. Al is het nog steeds goed te begrijpen dat iemand die zo’n vurige kinderwens heeft ook niet steeds geconfronteerd wil worden met vragen over hun behandelingen en de voortgang van het proces.  De problematiek komt in ieder geval steeds meer uit de taboesfeer, en dat is voor veel vrouwen een heel fijne ontwikkeling.