Museumhuis Polman opent deuren in Nagele

Nagele - Museumhuis Polman in Nagele opent op 1 maart zijn deuren. Het publiek kan dan binnenstappen bij Annie en Bernard Polman, de eerste bewoners van de Karwijhof 20.

Een gloednieuw dorp

Een goednieuw dorp bouwen. Dat was een buitenkans voor de progressieve architecten van het collectief 'De 8' en 'Opbouw'. Vol moderne ideeën en idealen en door een stedelijke bril, dachten de architecten het dorp Nagele tot op de millimeter uit. Zo wordt Nagele, als enige dorp in Nederland, volledig ontworpen volgends de principes van Het Nieuwe Bouwen. In Museumhuis Polman beleef je de spanning tussen deze idealen en de praktijk van de eerste bewoners van de Karwijhof.

Kijken met al je zintuigen

De Museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser zijn geen doorsnee musea. Je vindt er geen bordjes met 'niet aanraken' of spullen in vitrines. Bij deze vernieuwende Museumhuizen mag je je zintuigen inzetten om te beleven hoe het is om in een bepaalde periode in een bepaald huis te wonen. Je mag de kasten openen om te kijken wat er in zit, en wordt uitgenodigd om lekker met een tijdschrift op de bank te gaan zitten. En bij Museumhuis Polman kom je door de achterdeur naar binnen, zoals het vroeger ook ging.

Die hadden wij ook!

Als je dit Museumhuis binnengaat, stap je de jaren 50 binnen. Misschien doet een geur je aan de soep van je vroegere buurvrouw denken of herken je de lamp die je ouders ook hadden hangen. Ook de indeling van de woning is voor velen die in een (bijna) doorzonwoning opgroeiden, bekend terrein.

Overnachting

Naast het Museumhuis vind je Monument en Bed 'De Karwijhof' waar je kunt overnachten. De sfeervolle jaren ‘70 inrichting van dit vakantiehuisje van Vereniging Hendrick de Keyser is licht, modern en warm tegelijk.

Museumhuis Nagele is vier dagen per week geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op de website www.museumhuizen.nl staat het adres, de toegangsprijs en lees je meer over het Museumhuis. Een overnachting boeken kan op www.monumentenbed.nl.