Een tweede kans voor talentvolle Marcel Schaapman

Emmeloord - Hij trok zelf de stekker uit zijn avontuur bij SC Heerenveen. Bij rivaal SC Cambuur krijgt hij opnieuw de kans zich te bewijzen. ‘Dat gebeurt denk ik niet zo vaak. Ik had deze kans niet meer verwacht, maar ik had er stiekem wel op gehoopt’, zegt Marcel Schaapman.

De 17-jarige voetballer uit Creil verheugt zich op zijn nieuwe kans bij een betaald voetbalorganisatie. Schaapman is niet benauwd voor een nieuwe werkkring. De middenvelder is in zijn korte loopbaan al zo vaak verkast, dat je hem met een beetje fantasie een voetbalnomade zou kunnen noemen. Creil, Flevo Boys, Heerenveen, Flevo Boys, Cambuur. Dit seizoen traint Schaapman afwisselend met O19-1 en het eerste van de Emmeloorders mee en is hij ook alvast aangehaakt bij Cambuur. ‘Ik verwacht bij Cambuur veel te gaan spelen, zodat ik me kan doorontwikkelen en een betere voetballer word. En ik hoop dat ik er een leuke tijd heb.’

Dat laatste is voor Schaapman belangrijk. Hij vertrok zelf een paar jaar geleden bij Heerenveen omdat hij het niet echt naar zijn zin had op Skoatterwâld, waar de jeugdopleiding van de eredivisionist huist. ‘Het ging op zich prima, maar na twee jaar was ik het plezier kwijt’, zegt de ROC-leerling. ‘Ik zat het eerste jaar veel op de bank en ik zou naar school moeten in Heerenveen. Had ik geen zin in. Als ik het er echt leuk had gevonden, had ik dat er wel voor over gehad.’ Dus keerde Schaapman terug op het oude nest, waar hij het goed doet. Hij stond een paar keer in de basis bij het eerste en scoorde tegen DETO Twenterand (‘Op 12 oktober, dat weet ik nog precies’) een prachtige goal.

Goed spelinzicht

Cambuur was geïnteresseerd en die interesse was wederzijds. Schaapman heeft een contract voor één seizoen getekend en traint nu al wekelijks mee in Leeuwarden. Na de zomer begint het echte werk. ‘Het voelt nu al beter dan bij Heerenveen’, zegt hij. Hij kan straks samen met zijn goede vriend Thomas Potters, die ook bij Cambuur voetbalt, heen en weer reizen. Schaapman omschrijft zichzelf als een ‘technische middenvelder’. ‘Ik ben een creatieve voetballer met een goed spelinzicht. Ik blijf altijd rustig aan de bal. Verdedigend kan het wel beter.’ Zelf heeft Schaapman er vertrouwen in, dat hij zich gaat bewijzen bij Cambuur.

Patrick Helsdingen, zijn trainer bij Flevo Boys JO19-1, is van mening dat Cambuur met zijn pupil een hele goede voetballer in huis heeft gehaald. ‘Ik denk dat hij op dat niveau zo meekan. Het lijkt Marcel allemaal gemakkelijk af te gaan. Hij wil altijd spelen, is altijd aanspeelbaar en heeft een goede actie in huis. Marcel is een slimme voetballer. Een hele waardevolle speler.’ Helsdingen denkt dat de tijd rijp is voor Schaapman om zich door te ontwikkelen. ‘Hij moet nu ook gaan coachen, anderen gaan helpen.’ Daarnaast geeft Helsdingen ook hoog op van de persoon Marcel Schaapman. ‘Het is een rustige jongen zonder poeha. Marcel laat het op het veld zien met daden.’ 

Harry de Ridder