Wankele bomen moeten wijken in Emmelhage

Emmeloord - De gemeente Noordoostpolder heeft ruim dertig wankelende bomen gekapt in de Emmeloordse nieuwbouwwijk Emmelhage.

Volgens de gemeente is uit onderzoek gebleken dat de bomen niet goed wortelden. Omdat het de afgelopen weken hard heeft gewaaid, en dat ook nog even blijft aanhouden, heeft de gemeente besloten de bomen per direct te kappen.

Gevaarlijke situaties

De meeste bomen stonden langs de Lindberghsingel. Ze veroorzaakten vooral bij harde wind gevaarlijke situaties. Aanwonenden moesten dan uit voorzorg hun auto's ergens anders parkeren om te voorkomen dat de bomen op de voertuigen vielen. Omgewaaide bomen konden ook schade aan huizen veroorzaken.

De grote lindes kwamen vanaf De Deel en de Rivièralaan in Emmeloord en zijn in 2012 en 2013 overgeplant naar Emmelhage. Daar kwamen de bomen al snel scheef te staan. Spanbanden hielden sommige bomen overeind.

Ciara

De afgelopen jaren is bij verschillende stormen al een aantal bomen omgewaaid. Dat gebeurde vorige week ook nadat storm Ciara over het land trok. De gemeente laat onderzoeken waarom de lindes op hun nieuwe plek niet wilden wortelen in de grond.

Op de foto's: De brandweer zaagt op dinsdagochtend 11 februari een omgewaaide boom in stukken nadat de restanten van storm Ciara over Emmelhage raasden. Het gevaarte blokkeerde de Lindberghsingel en viel rakelings langs een geparkeerde auto. De boom werd compleet ontworteld.