Touwtrekfamilie uit Marknesse naar WK in Ierland

Marknesse - Sandra van der Heide en haar dochter Melanie van der Heide uit Marknesse reizen woensdag naar het WK touwtrekken in Ierland. Het tweetal komt voor Nederland uit in de damesklasse. Ook vader Arjan van der Heide gaat mee. Hij trekt in de open club namens het team It Heideskip.

Na maandenlang trainen mogen de touwtreksters van de nationale selectie hun krachten meten op de wereldkampioenschappen touwtrekken. Indoor touwtrekken wel te verstaan: op rubberen matten in een sporthal. Touwtrekkers uit de hele wereld zijn van 20 tot en met 23 februari te vinden in Letterkenny (Ierland) om tegen elkaar te strijden in deze relatief onbekende sport.

Vier trainingen per week

De achttien dames van de selectie kwamen voor de zomer al bij elkaar om de plannen voor de komende wereldkampioenschappen te bespreken. Afkomstig van verschillende verenigingen uit heel het land, van Zuid-Holland tot Friesland, wordt er flink wat afgereisd om twee keer per week met elkaar te kunnen trainen. Naast de gezamenlijke trainingen, traint iedere touwtrekster nog twee keer bij zijn eigen touwtrekvereniging.

De trainingen bestaan, naast conditie en kracht, voornamelijk uit het gezamenlijk omhoogtrekken van een bak met gewichten. Er wordt getrokken op speciale touwtrekmatten. De uitrusting is relatief simpel: een riem om de middel, schoeisel met goede grip en magnesium op de handen. Het startschot: “pak op het touw, strekken, trekken, nu” klinkt en de bak wordt met krachtige stappen omhoog getrokken.

Juiste techniek

Er komt echter meer bij kijken dan enkel brute kracht: de juiste techniek is minstens zo belangrijk. Kaarsrecht aan het touw staan zonder een kromme rug is essentieel, waarbij de schouder net niet op het touw rust. Daarnaast is het belangrijk dat er samen vele uren worden gemaakt aan het touw. “We moeten op elkaar ingespeeld zijn. Als één deel van het team wil aanvallen, terwijl het andere deel meer in de verdedigingsmodus zit, gaat het niet werken. Het is een echte teamsport”

NK indoor touwtrekken

Een mooie generale repetitie vond afgelopen 1 februari in Wolvega plaats. Dat was het toneel van het NK indoor touwtrekken. De dames van de selectie deden mee in de eigen verenigingskleuren en stonden zo niet mét, maar ook tegen elkaar aan het touw.

Met het NK achter de rug kan de focus weer volledig op het WK worden gelegd. De dames komen namens Nederland uit in twee klassen: de 500kg en de 540kg. De naam van de klasse slaat op het gewicht wat het team gezamenlijk (met acht vrouwen) mag wegen. Regerend wereldkampioen in deze klassen zijn respectievelijk China en Taiwan.