Autoverzekering duurder in 2020?

Aangeboden door: PriceWise

Al een aantal jaren zijn de prijzen van autoverzekeringen flink aan het stijgen. In een jaar tijd stegen de premies gemiddeld met 11,4 procent. Toch krijgen verzekeraars ieder jaar honderden miljoenen minder binnen aan premies voor WA-autoverzekeringen dan ze moeten uitkeren.

Toezichthouder DNB wil hogere prijzen

Uit de cijfers van de Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat verzekeraars 308 miljoen euro meer aan klanten met een WA-verzekering moesten uitkeren dan dat ze binnenkregen aan premies. Er kwam ruim 2,3 miljard aan premie-inkomsten binnen. Om kostendekkend te zijn, moet een WA-verzekering dus 13 procent duurder worden. Overigens betekent dat niet dat de verzekeraars onder de streep ook echt verlies lijden op de WA-verzekeringen. De premies worden namelijk ook belegd en dat leverde weer 367 miljoen euro op. Op de duurdere verzekeringen maakt de verzekeraar wel winst. Daarom zijn de premies voor een WA+ en allriskverzekering goedkoper geworden, met respectievelijk 3,1 procent en 1,4 procent. Helaas zal deze trend zich niet voortzetten. Er worden de laatste tijd weer veel auto's gestolen, dus dat zullen verzekeraars doorberekenen in de premies. Hoewel het aantal auto-inbraken in Flevoland juist weer gelijk is gebleven.

Autobezitters in Flevoland betalen relatief hoge premie

Uit een onderzoek van een vergelijkingswebsite blijkt dat autobezitters uit Flevoland relatief veel geld moeten neerleggen voor hun verzekering. De gemiddelde jaarpremie voor een WA-autoverzekering in Nederland is 603 euro. Flevolanders betalen iets meer voor deze verzekering, namelijk 640 euro. Ook bij de WA+ en allriskverzekeringen liggen de premies in Flevoland hoger. Voor een WA+ dekking betaalt een gemiddelde Nederlander 666 euro op jaarbasis. Flevolanders betalen 58 euro meer, namelijk 724 euro. Voor een allriskverzekering betaalt een Flevolander 63 euro meer dan de gemiddelde Nederlander. Jongeren moeten ook diep in de buidel tasten om hun verzekering te betalen. Gemiddeld betalen jongeren in Nederland 1.307 euro voor een WA-verzekering. Jongeren uit Flevoland betalen gemiddeld 1.362 euro om hun bolide te verzekeren met een WA-verzekering.

Besparen op de autoverzekering

Gelukkig kunnen Flevolanders op verschillende manieren besparen op de autoverzekering. Allereerst is het verstandig om regelmatig autoverzekeringen te vergelijken. Door over te stappen kunnen mensen een hoop geld besparen. Daarnaast kan men overwegen om een hoger eigen risico te nemen. Hierdoor wordt de premie goedkoper. Ook is het verstandig om kleine schades zelf te betalen, zodat men de no-claimkorting behoudt. Kijk ook eens goed naar de dekking van de verzekering. Als een auto ouder is dan vijf jaar, dan is een WA+ verzekering voldoende. Auto's ouder dan tien jaar kunnen het best alleen worden verzekerd met een WA-verzekering. De hoge premie van een allriskverzekering weegt dan niet op tegen de waarde van de auto. Voldoende spaargeld achter de hand? Betaal de premie dan op jaarbasis en bespaar zes procent op de totale kosten.