POLDERHEMEL | IJsdwerg

Men is veel te weten gekomen over de ijsdwerg die vorig jaar als Ultima Thule bekendstond. Op 1 januari 2019 werd deze bezocht door de sonde New Horizons die eerder Pluto al bezocht.

Aflevering 1265
19 – 26 FEBRUARI
 

Arrokoth

Ultima Thule heeft een nieuwe naam gekregen: Arrokoth. Het tweelobbige object blijkt uit twee afzonderlijke rotsblokken te bestaan die voortdurend tegen elkaar aan zitten. Lang geleden, in de begintijd van ons zonnestelsel zijn beide delen in elkaars nabijheid gevormd maar waren ze nog los van elkaar. Later zijn ze heel langzaam tot elkaar genaderd tot ze zachtjes tegen elkaar aan stootten en aan elkaar bleven hangen door de onderlinge zwaartekrachtwerking. In de tijd erna daalde geleidelijk stof er op neer waardoor beide lobben aan elkaar werden verbonden. De gegevens over dit bijzondere object zijn gedurende 2019 langzaam binnen gekomen. Nu is alles binnen en weten we veel meer over Arrokoth. Het object blijkt groter dan eerder bepaald. De twee lobben zijn respectievelijk 21x20x9 kilometer en 15x14x10 kilometer groot. Tezamen gaat het om ruim 3200 kubieke kilometer rots, 30 procent meer dan eerdere schattingen opgaven. Door de weinige inslagkraters, maximaal 1 kilometer groot die aangetroffen zijn weet men ook dat de beide lobben in een eigen deel van het zonnestelsel gevormd zijn en weinig andere objecten ontmoet hebben.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

 
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 22 februari)
Zon op: 07.41 uur; onder 18.02 uur.
Maan op: 07.42 uur; onder 16.34 uur.
 

Maan

Deze week zullen we niet veel van de maan zien. Het is namelijk op zondag 23 februari om 16.32 uur Nieuwe Maan (onzichtbaar, sterrenbeeld Waterman). Enkele dagen later verschijnt onze wachter weer aan de zuidwestelijke avondhemel.
 

Planeten

 
We kunnen ‘s avonds de opvallende Venus lange tijd aan de zuidwestelijke tot westelijke hemel zien, tot zij rond 22.14 uur ondergaat in het westen. Via een telescoop zien we de schijngestalten van Venus, vergelijkbaar met die van de maan. Wij zien nu Venus voor ongeveer driekwart. De schijngestalte zal de komende weken afnemen. Daarbij komt Venus dichter bij de aarde waardoor ze groter lijkt. Aan de ochtendhemel zijn de planeten Saturnus, Jupiter en Mars rond het zuidoosten te zien vanaf een uur voor zonsopgang.
 
Van deze hemellichamen komt Mars al rond 05.00 uur in het zuidoosten op. Wie op de ochtend van 22 februari om 06.45 naar het drietal kijkt ziet als bonus het internationale ruimtestation ISS en het ruimteschip Progress MS-13 voorbijkomen. De Progress is zeer lichtzwak vergeleken met het ISS. Ze zijn zeer dicht bij elkaar. Gebruik een verrekijker.
René P. Elings
tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail:  HYPERLINK