Team Bockweg druk met NK cross

Emmeloord - AV NOP organiseert komend weekeinde voor het twee jaar op rij de NK cross. ‘De atletiekunie was heel tevreden over de eerste editie. De locatie heeft een goede uitstraling’, weet Jan Bockweg.

De 78-jarige Emmeloorder is een bekende verschijning in de nationale atletiekwereld en gewaardeerd vrijwilliger van AV NOP. Bockweg is deze week met een clubje mannen druk bezig om veel logistieke zaken te regelen op het terrein van Netl, wederom de place to be voor alle atleten, die een gooi willen doen naar de nationale titels cross in de verschillende categorieën. Rond de 750 lopers reizen richting Kraggenburg komende zaterdag en zondag. Voor die tijd moet alles tip top in orde zijn.

Bockweg en consorten zijn de hele week druk bezig. ‘Met van alles’, zegt Bockweg. ‘Het parcours met netten afzetten en uitlinten, zo’n 600 meter aan kabels leggen en ingraven, steigers voor de camera’s en het podium bouwen, tenten opzetten: noem maar op. Als we dat allemaal moeten laten doen, kost het weer geld.’ Vrijwilligers zat bij AV NOP, meent Bockweg. ‘Dat ligt aan de manier waarop wij met de mensen omgaan. Je moet gewoon vriendelijk zijn en mensen actief en persoonlijk benaderen.’

Creatief

Voor iemand die volgens eigen zeggen niet wilde leren, heeft Jan Bockweg het ver geschopt. Door later zeventien jaar lang in de avonduren te studeren, maakte hij carrière als docent. ‘Ik al die jaren moest ik creatief met mijn tijd omgaan.’ Toen Bockweg met zijn gezin begin jaren ’80 in Emmeloord kwam te wonen, was hij klaar met zijn opleidingen en had hij tijd over. ‘Het begon weer te kriebelen.’ In Baarn hield hij zich al bezig met atletiek, dus lag de stap naar AV NOP voor de hand.

Vanaf dat moment ging het crescendo met de loopbaan van Bockweg in de atletiekwereld. Als jurylid, scheidsrechter, technisch gedelegeerde en wat al niet meer was hij bij vele grote atletiekevenementen over de hele wereld betrokken. Atleten met een beperking hadden zijn speciale aandacht. Bockweg was erbij tijdens de Paralympics in Sydney, Athene, Beijing, Londen en Rio de Janeiro. En hij was bij wedstrijden betrokken van Nieuw-Zeeland tot India en van Zuid-Afrika tot de Verenigde Staten.

Pistorius

Een doorgewinterde atletiekorganisator mag je wel zeggen. Hij heeft het nog steeds dik naar zijn zin bij AV NOP. ‘Een leuke vereniging. Ik krijg er echt energie van.’ Bockweg was ook nauw betrokken bij alle nationale wedstrijden, die de atletiekclub uit Emmeloord mocht organiseren, waaronder de NK meerkamp en de open NK voor gehandicapten. Meest beroemde deelnemer ooit: Oscar Pistorius, de bladerunner. Dat was in 2008. Bockweg: ‘Hij logeerde bij ons.’

Nu dus voor de tweede keer de NK cross, bij Netl. ‘Het team van Robin Crebas werkt aan alle kanten mee. Daar zijn we heel blij mee’, zegt Bockweg. Hij roemt het parcours en de locatie. ‘Restaurant, toiletten, kleedkamers, terras, parkeerplekken, douches: de hele infrastructuur is er al. Dat zorgt voor een goede uitstraling.’ En het parcours? ‘Heel mooi, met die wisselende ondergrond.’ Behalve mooi is de cross ook zwaar, denkt Bockweg. Zowel fysiek als mentaal.

Mentaal

Hij zucht. ‘Pfff. De cross bij Netl is fysiek zwaar door de verschillende ondergronden, maar de cross vergt ook mentaal veel van de atleten. Op de halve of hele marathon kom je elkaar niet tegen, maar deze cross kent vier ronden van twee kilometer. Dat betekent, dat de mindere atleten na drie ronden worden ingehaald door de beste lopers. En da’s niet leuk.’ Van Jan Bockweg mag de NK van start gaan. ‘Ja, ik heb er zin in. We zijn al zo lang met de voorbereidingen bezig.’

Harry de Ridder