Actiegroepen waarschuwen huizenbezitters Flevoland: 'Stel je recht op schadeclaim nu veilig'

Lelystad - Bezorgde burgers, verenigd in de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL), waarschuwen medeburgers en ondernemers van Flevoland dat ze per 1 april hun recht op een schadeclaim verliezen.

'In tegenstelling tot andere gemeenten en provincies heeft de lokale politiek van Flevoland besloten haar inwoners niet te informeren', aldus SATL. 'Terwijl het juist de bewoners van Flevoland zijn die hard geraakt worden als Lelystad Airport opengaat. De huizenprijzen zullen dalen tot wel 10 procent, is doorgerekend door experts. Het is wettelijk geregeld dat dit soort schade verhaald kan worden. Echter, de schade kan alleen verhaald worden als het recht op aanspraak niet is verjaard. In het geval van Lelystad Airport verjaart dit recht reeds per 1 april 2020'. 

Vandaag (vrijdag 6 maart) gingen mensen van de verschillende actiegroepen, verenigd in SATL, naar verschillende locaties in Flevoland. Om mensen persoonlijk te waarschuwen. Er reed een omroepwagen rond en er werd geflyerd op drukbezochte plaatsen. Ook ondernemers in de recreatieve sector werden gewaarschuwd. 'Want ook die worden hard geraakt als Lelystad Airport opent', stelt SATL.  

‘Wakker worden Flevoland!’  

'In de andere provincies worden mensen goed geïnformeerd door de lokale politiek. Er zijn voorlichtingsavonden, nieuwsbrieven en mensen worden geïnformeerd via de huis-aan-huisbladen. Sommigen gemeenten helpen hun inwoners met het sturen van de brieven. Maar niet in Flevoland. Daarom doen wij dit. Voor de mensen. En we proberen zoveel mogelijk Flevolanders te bereiken'.

'Flevolanders horen al jaren niets anders dan dat het vliegveld hen heel veel zal opleveren. Dat laagvliegen gezondheids- en veiligheidsrisico’s opleveren, wordt er niet bij verteld. En dat je huis in waarde daalt door geluidsoverlast, al helemaal niet. Schandalig, als je daarover nadenkt', aldus Marjolijn Blok van SATL. 

De omvang van de schade 

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat woningen onder vliegroutes en nabij luchthavens in waarde dalen. Uit een recente risico analyse van bureau ‘Langhout en Wiarda’ blijkt: 

  • In Flevoland, Gelderland en Overijssel zullen naar verwachting ruim 9.000 woningen in waarde dalen; 
  • De waardedaling van woningen kan oplopen tot 10%, afhankelijk van de toename van het aantal decibels; 
  • Het totaal van de waardevermindering, ofwel schade, is 126.000.000 euro. Oplopend tot ruim 1,2 miljard euro.

Voor meer informatie: www.satl-lelystad.nl/doen/schade

Hoe zit het met die verjaring? 

Het recht op vergoeding van schade verjaart na vijf jaar. In het geval van Lelystad Airport is dit op 1 april 2020. 1 april is het precies 5 jaar geleden dat het luchthavenbesluit werd vastgesteld. 'Als je de veroorzaker niet binnen 5 jaar aansprakelijk hebt gesteld, loop je het risico op verjaring en kan je een mogelijke aanspraak op schade kwijtraken'. 

Het gaat nu dus niet om het daadwerkelijk claimen van schade. Maar om het veiligstellen van het recht om later eventuele schade te kunnen verhalen.